Vyšnių kauliukų išėmiklis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Kauliukų išėmiklis rankoje

Vyšnių kauliukų išėmiklisvirtuvės įrankis pašalinti kauliukams iš vyšnių ir kitų panašių kaulavaisių (pvz. trešnių, alyvuogių). Paplitę rankiniai ir automatiniai prietaisai, gaminami iš tinkamo sąlyčiui su maistu plastiko su metalo detalėmis.

Vyšnia yra apvalus arba pailgas sultingas kaulavaisis. Jo kauliukas apvalus arba kiaušiniškas, lygiu paviršiumi. Kauliukų branduoliai nenaudingi,[1] todėl ruošiant uogienes, pagardus ir kitus patiekalus, įvairiais būdais yra šalinami iš vyšnios vaisiaus. Be pramoniniu būdu gaminamų modernių prietaisų, buityje taikomi ir alternatyvūs kauliukų išėmimo būdai, naudojant plaukų segtukus, kanceliarines sąvaržėles, kokteilių šiaudelius ir kt.[2]

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rankiniai prietaisai būna įvairių formų, laikomi rankoje. Vienas paprasčiausių – strypinis, su spaudomu spyruokliuojančiu stūmokliu, kurio pagalba vyšnių kauliukai išimami po vieną.

Automatiniai vyšnių kauliukų išėmikliai yra našesni. Priklausomai nuo modelio, per valandą išimama kauliukų maždaug iš 12 kg vyšnių. Apdorojamos ne tik šviežios, bet ir konservuotos, šaldytos vyšnios. Tokiame prietaise vyšnios suberiamos į priėmimo indelį viršuje. Vaisiai slenka žemyn ir patenka į angą, kurioje juos po vieną suspaudžia nuleidžiamo stūmoklio antgalis ir lengvai išstumia kauliukus. Jie išbyra į apatinį konteinerį, o vyšnios be kauliukų latakėliu nurieda į paruoštą dubenį. Kai nuleistas stūmoklis atleidžiamas ir atšoka, kita vyšnia su kauliuku automatiškai įkrenta į jai skirtą laisvą vietą. Priklausomai nuo vaisiaus kauliuko dydžio, parenkamas reikalingas kiaurymės skersmuo. Stabilumo užtikrinimui įrenginys tvirtinamas prie stalo paviršiaus.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]