Vladas Drakula

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vladas Drakula
Valakijos princas
Vladas III Drakula
Gimė 1431 m. lapkričio 14 d.
Transilvanija, Sigišoara
Mirė 1476 m. gruodžio mėn. (~45 metai)
Rumunija, Valakija, Bukareštas
Tėvas Vladas II Drakula
Motina Pricesė Cneajna
Valakija
Valakija
Valakija
Valakija
Valakijos princas
Valdė 1448, 14561462 ir 1476 m.
Vikiteka Vladas Drakula

Vladas III Drakula (žinomas kaip Drakula, 1431 m. - 1476 m. gruodžio mėn.) – Valakijos, kalnuotos vietovės šalia Transilvanijos, kunigaikštis, gyvenęs XV a., Rumunijos nacionalinis didvyris.[1] Vardas „Drakula" rumunų kalboje kilęs iš žodžio drakonas. Šį vardą gavo Vlado tėvas, nuo 1431 m. priklausęs Slibino ordinui, kurį įkūrė Vokietijos imperatorius Zigmantas Liuksemburgietis. Šio ordino riteriai nešiojo medalionus su auksinio drakono, įsipainiojusio žiede (žiūr. uroboras), atvaizdu.

Kai kuriuose šaltiniuose Vladas vadinamas Cepešu (Țepeș), ši jo pravardė kilo iš turkų naudotos pravardės „Kazıklı Bey“ (kuolų princas), dėl didelio Drakulos pomėgio sodinti visus nusikaltusius ant baslio. Ši jo pravardė pirmą kartą buvo paminėta 1550 m. Valakijos kronikoje.

Ankstyvieji gyvenimo metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedaug žinoma apie Vlado vaikystę. Gimė Sigišoaros mieste, jo motina buvo Moldavijos karališkosios šeimos atstovė. Drakula buvo antras iš trijų sūnų, kiti du jo broliai buvo Mirčė ir Radu. Tėvo politinės intrigos su turkais ir noras garantuoti Valakijai neutralitetą, paskatino atiduoti du savo sūnus, Vladą ir Radu, į turkų sultonų nelaisvę kaip garantus. Berniukai šešerius metus praleido Turkijoje. Taip pat yra žinoma, jog Radu patraukė jauno būsimo sultono dėmesį ir gavo aukštą postą bei galių sultono rūmuose, o Vladas nei jų „viešnage“ Turkijoje, nei Radu parsidavimu neliko patenkintas.

Valdymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1448 metais po tėvo ir vyresniojo brolio nužudymo Vladas Drakula sugrįžo į Valakiją, tačiau po dviejų mėnesių pasitraukė į vienuolyną. Po to, kai 1453 m. Konstantinopolis atiteko turkams, 1456 metais Vladas sugrįžo į savo paveldėtą sostą ir pradėjo valdyti. Jo valdymo laikotarpis truko tris laikotarpius, iš viso septynerius metus. Pirmasis laikotarpis buvo trumpas, po jo Vladas aštuonerius metus planavo grįžimą į sostą. 1456 m. jam tai pasisekė ir jo valdymas truko šešerius metus, šis periodas ir yra pats žymiausias. Po didelių mūšių su turkais jis pabėgo į Transilvaniją ir buvo įkalintas Vengrijos karaliaus Matijašo iki 1470 metų. Trečias sosto atgavimas 1475 metais buvo trumpas, nes Drakula žuvo mūšyje kitą žiemą.

Vladas Drakula garsėjo žiauriais poelgiais. Kai Osmanų dvaro pasiuntiniai išdrįso jo akivaizdoje dėvėti turbanus, jis įsakė jų galvos apdangalus prikalti jiems prie kaukolės.

Vladas Cepešas ir turkų pasiuntiniai

Gyvenimo pabaiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įkalinimo metu Drakula ne tik sugebėjo atgauti karaliaus malonę, bet ir vesti jo giminaitę. Atrodo, kad vengrų karalius ir Vladas buvo sudarę sandėrį dėl sosto atgavimo, o ryšiams sustiprinti Drakulai buvo pasiūlyta karališko kraujo nuotaka.

Paleistas 1475 m., Vladas Drakula po dvejų metų trečią kartą pareiškė pretenzijas į sostą, tačiau po dviejų mėnesių žuvo mūšyje su turkais. Manoma, kad jo galva nusiųsta sultonui Mehmedui II kaip įrodymas, kad jo didysis priešas Drakula tikrai miręs. Nors oficiali Vlado III Drakulos laidojimo vieta yra Snagovo vienuolynas, tačiau gerai žinoma, jog jo kūnas ilsisi nežinomame kape.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Carol J.Williams. Dracula Is No Villain in Romania : Many are distressed to learn that their national hero, Vlad the Impaler, has been turned into a bloodsucking movie monster in the West., Los Angeles Times, 1994. [1] .


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vladas Drakula
Gimė: 1431 m. lapkričio 14 d. Mirė: 1476 m. gruodžio mėn.
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Vladislavas II
Valakija
Valakija
Valakija
Valakija
Valakijos princas

1448
Vėliau valdė
Vladislavas II
Anksčiau valdė
Vladislavas II
Valakija
Valakija
Valakija
Valakija
Valakijos princas

14561462
Vėliau valdė
Radu cel Frumos
Anksčiau valdė
Basarab Laiotă cel Bătrân
Valakija
Valakija
Valakija
Valakija
Valakijos princas

14751476
Vėliau valdė
Basarab Laiotă cel Bătrân