Vladas Česas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vladas Česas

Vladas Česas (1917 m. sausio 16 d. Rudakiuose, Pernaravos valsčius2008 m. spalio 8 d. Vilniuje. Palaidotas Antakalnio kapinėse.) – Lietuvos dainininkas (tenoras).

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Baigė Vilkijos gimnaziją. 1946 m. baigė Kauno konservatorijos Petro Olekos dainavimo klasę.

19441975 m. Lietuvos SSR operos ir baleto teatro solistas. 19691991 m. (su pertraukomis) dėstė Lietuvos konservatorijoje. Gastroliavo SSRS miestuose [1]. 1954 m. Lietuvos SSR nusipelnęs artistas [2].

Kauno muzikiniame teatre debiutavo 1944 m. Laimučio vaidmeniu J. Karnavičiaus operoje „Gražina“. Tačiau pirmasis tikras debiutas įvyko 1945 m. grafo Almavivos vaidmeniu operoje „Sevilijos kirpėjas“, kurioje debiutavo ir kiti to meto jaunieji solistai – L. Jakevičiūtė, vėliau tapusi ir Vlado Česo gyvenimo drauge, ir J. Stasiūnas, operą dirigavo R. Geniušas.

Antrasis vaidmuo, taip pat parengtas 1945-aisiais, tapo ir pačiu svarbiausiu Vlado Česo karjeroje, tai Hercogas G. VerdiRigolete“, vėliau ne kartą dainuotas jau į Vilnių persikėlusioje Lietuvos operoje. Nuo 1945-ųjų, Vladas Česas 30 metų buvo Lietuvos operos solistas, garsėjęs kaip neprilygstamas Hercogas, ir kiekviename savo spektaklyje Hercogo dainelę dainuodavęs po kelis kartus, Almaviva, Belkorė, Jontekas ir daugelio kitų vaidmenų operose ir operetėse atlikėjas.

1969–1991 m. Vladas Česas dėstė konservatorijoje (dab. Lietuvos muzikos ir teatro akademija), augino jaunąją kartą, kuri mokytojo profesionalumą ir gebėjimus bei dedamas viltis pateisino su kaupu – tai operos solistai J. Valuckas, Z. Žemaitis, G. Maciulevičius, V. Juozapaitis, A. Penikas ir kt.

Visai neseniai, prieš mirtį, Vladas Česas baigė rašyti savo prisiminimus, palikdamas neįkainojamus pasakojimus apie daugybę situacijų, pergyvenimų, patirtų teatre ir konservatorijoje, istorijas apie sudėtingus teatro pasaulio žmonių santykius, apie savo bendraamžius kolegas.[3]

Mokiniai: Vytautas Juozapaitis, Jonas Valuckas [4].

Vaidmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1959 m. Vinilinės plokštelės (LP) garso takelio 30 sek. operos „Vaiva“ iškarpa, iš „Naglio ariozo“, dainuoja V. Česas

Vladas Česas- Lietuvos nacionalinio operos teatro solistas buvo 32 metus sukūrė 52 vaidmenis:

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vaclovas JuodpusisVladas Česas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. IV (Chakasija-Diržių kapinynas). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2003. 322 psl.
  2. Vaclovas JuodpusisVladas Česas. Tarybų Lietuvos enciklopedija, T. 1 (A-Grūdas). – Vilnius: Vyriausioji enciklopedijų redakcija, 1985. // psl. 352
  3. „Netekome Lietuvos operos solisto Vlado Česo“
  4. „Neprilygstamasis Hercogas: Dainininko Vlado Česo jubiliejų minint“

5. Knyga - Vladas Česas : operos solisto kelias / [parengė [Jūratė Martinaitytė]. – Vilnius : Lietuvos muzikos ir teatro akademija, 2011