Winslow Homer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Vinslou Homeris)
Vinslou Homeris
V. Homeris 1880 m.
Gimė 1836 m. vasario 24 d.
Bostonas
Mirė 1910 m. rugsėjo 29 d. (74 metai)
Prauts Neko km., Meinas
Tautybė amerikietis
Veikla Dailininkas

Vinslou Homeris (Houmeris, angl. Winslow Homer, 1836 m. vasario 24 d. − 1910 m. rugsėjo 29 d.) − XIX a. JAV realistinis tapytojas, grafikas iliustratorius, akvarelistas. Pasižymėjo marinistiniame žanre.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vinslou Homeris gimė 1836 m. vasario 24 d. Bostone. Kai jam buvo šešeri, šeima persikėlė į Kembridžo kaimelyje Masačusetse, kuriame Vinslou praleido vaikystę. 1855 m. jis įsidarbino litografijų firmoje Bostone. Iš pradžių kopijavo kitų kūrinius, po to pradėjo kurti savus. Jo grafika publikuota žurnaluose, pavyzdžiui, Harper’s Weekly. 1859 m. V. Homeris persikėlė į Niujorką, 1860 m. jo tapybos kūriniai eksponuoti Nacionalinėje dizaino akademijoje. JAV pilietinio karo metu dailininkas vis labiau užsiėmė tapyba. Populiarumo sulaukė jo paveikslas „Belaisviai iš fronto“. 1865 m. jis priimtas į Nacionalinės dizaino akademijos narius. Dailininkas daug keliavo ir leido laiką stovyklavietėse Pensilvanijoje, palei Hadsono upę ir Naujojoje Anglijoje. 1866 m. vieneriems metams keliavo į Prancūziją, susipažino su prancūzų natūralistine dailės mokykla, mados iliustracijomis, japonų estampais. Kūrybiškai ši kelionė dailininką paveikė mažai, jo paletė tapo šiek tiek šviesesne.

1873 m. V. Homeris pradėjo kurti akvareles, vis labiau tapyti plenere. Jo akvarelės sulaukė komercinės sėkmės, jis galėjo mesti iliustratoriaus darbą. Apie 1880 m. dailininkas dėl neaiškių priežasčių pradėjo šalintis žmonių, 1881 m. netikėtai išvyko į Angliją, kur praleido apie 2 metus kurdamas nuošalioje žvejybinėje Kalerkoutso vietovėje pire Šiaurės jūros. 1883 m. grįžęs į JAV dailininkas apsigyveno Prauts Neko žvejybiniame kaimelyje Meino valstijos vandenyno pakrantėje, vaizdavo žmonių kovą su gamtos stichijos šėlsmu („Išgelbėjimo viltis“, 1884). Dailininkas daug keliavo. Po kelionės į Niufaundlendą Kanadoje sukūrė vieną iš geriausiai žinomų savo paveikslų „Rūko pavojus“ (1885). Vinslou Homeris mirė 1910 m. rugsėjo 29 d. savo studijoje Prauts Neke. Kartu su Tomu Ikinsu (1844−1916), V. Homeris laikomas vienu iš dviejų reikšmingiausių XIX a. JAV realistinės krypties dailininkų. Jo sodybą Prauts Neke įsigijo Portlando dailės muziejus, atnaujino ir 2012 m. atidarė lankytojams.

Kūrinių galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grafika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Akvarelės, tapyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]