Vila Rotonda

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Villa Almerico Capra)
Vila Rotonda
Vietovė Vičenca
Pastatymo metai 1567 -1605 m.
Architektas (-ai) Andrea Palladio
Stilistika Renesansas, Manierizmas
Savininkai Valmarana giminė
Statusas Viešo lankymo

Vila Kapra (it. Villa Capra) arba Vila Almeriko Kapra (it. Villa Almerico Capra), paprastai žinoma kaip Vila Rotonda (it. La Rotonda) – XVI a. Andrea Palladio projektuota vila Vičencos apylinkėse, vienas iš pačių garsiausių pasaulio privačių namų. Vila 1994 m. įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą, kaip objekto „Vičencos miestas ir Paladijo Veneto vilos“ dalis.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vilą užsakė popiežiaus prelatas, poetas ir intelektualas Paolo Almerico (1514–1589), nusprendęs pasitraukti iš aktyvios profesinės veiklos. Tuo tikslu jis pardavė savo rūmus Vičencoje ir panoro išsikraustyti į miesto apylinkėse pastatytus rūmus (Italijoje vadinamus vilomis). Užmiesčio vilą suprojektavo architektas Andrea Palladio 1565-66 m.

Darbai prasidėjo 1567 m. ir baigėsi iki 1571 m., nes tuo metu žinoma, kad Paolo Almerico jau gyveno viloje. Po Paladijo mirties ties vila dirbo jo mokinys Vincenzo Scamozzi. 1591 m. vilą įsigijo Odorico ir Mario Capra. Vilos dekoras buvo papildytas Lorenzo Rubini ir Giambattista Albanese skulptūra. Vėliau vila buvo papildoma įvairiu dekoru. Spėjama, kad freskas joje atliko Giambattista ir Alessandro Maganza. XVIII a. pradžioje freskas atliko prancūzas Louis Dorigny.

Šiuo metu vila priklauso Valmarana giminei, kuri nuo 1976 m. vykdė vilos restauravimo ir atnaujinimo darbus. 1980 m. leista apžiūrėti vilos apylinkes, 1986 m. vila atidaryta viešajam lankymui.

Stilistika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vila Rotonda yra tikriausiai garsiausia Andrea Palladio suprojektuota vila. Įkvėpimo Andrea Palladio sėmėsi iš Romos Panteono architektūros. Pastato centre yra vidinė apvali salė, nuo ko pastatas gavo plačiai paplitusį pavadinimą Vila Rotonda (rotonda - apvalaus išplanavimo pastatas). Vilos patalpos suplanuotos, kad visi kambariai turėtų langus ir būtų lengvai pasiekiami iš bet kurios pastato vietos. Vila turi keturis fasadus, visus su 6 jonėninėmis kolonomis. Vilos stogo kupolas panašus į Romos Panteono.

Vilos vaizdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]