Vikipedija:Neveikiančios nuorodos

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Šiame puslapyje pateikiamos gairės, kaip reikėtų elgtis su neveikiančiomis nuorodomis į šaltinius ir ką reikėtų daryti, kad informacija būtų prieinama, jei nuoroda ateityje nustos veikti.

Nemažai nuorodų į internetinius išteklius per ilgesnį ar trumpesnį laiką nustoja veikti. Taip nutinka dėl įvairių priežasčių: svetainė uždaroma, po atnaujinimų pasikeičia adresų formatas ir pan. Be to, svetainė gali nustoti veikti laikinai. Radus neveikiančią nuorodą, rekomenduojama jos iškart netrinti.

Patartina pirmiausia paieškoti puslapio kopijos svetainėje archive.org. Radus išsaugotą kopiją, neveikianti nuoroda pakeičiama nuoroda į kopiją arba pridedama, paliekant neveikiančią nuorodą (svetainė gali neveikti laikinai). Galima pasitelkti šabloną {{Webarchive}} (pvz., {{Webarchive|url=https://web.archive.org/web/20040524072242/http://www.astro.lt/enciklopedija/z/zvaigzde.html |date=2004-05-24 }}). Momentines puslapių kopijas išsaugo ir paieškos sistemos, kaip antai „Google“, „Bing“ ir kt., tačiau tokios kopijos serveriuose saugomos tik laikinai, tad į jas nuorodos neturėtų būti dedamos.

Jei puslapis nebuvo išsaugotas interneto archyve, tikslinga pagal to puslapio pavadinimą paieškoti šaltinio, pasitelkus internetines paieškos sistemas. Pavyzdžiui, dažnai pranešimas apie asmens mirtį paskelbiamas ne vienoje svetainėje, neretai kelete naujienų portalų perspausdinamas tas pats straipsnis.

Galiausiai neveikianti nuoroda pažymima šablonu {{dead link}}. Neveikiančią nuorodą tikslinga palikti dėl keleto priežasčių. Tokia nuoroda rodo, kad praeityje informacija (veikiausiai) buvo patikrinama, gali būti, kad pagal tą nuorodą šaltinį pavyks rasti kitam labiau įgudusiam naudotojui arba automatizuotai programai (botui). Tas pats šaltinis gali būti prieinamas ir spausdintiniu formatu (pvz., straipsnis nebeleidžiamame laikraštyje „Lietuvos žinios“). Be to, kaip jau minėta, gali būti, kad svetainė neveikia tik laikinai. Tais atvejais, kai teiginiui pagrįsti pakanka kitų nurodytų šaltinių, palikti neveikiančią nuorodą nėra tikslinga.

Neveikiančios papildomos nuorodos skiltyje „Nuorodos“ ar „Išorinės nuorodos“ paprastai nėra naudingos ir turėtų būti arba atnaujintos, arba pašalintos (pirma įsitikinus, kad svetainė uždaryta), tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad neretai minėtoje skiltyje būna pridėtos ne papildomos nuorodos, o nuorodos į šaltinius. Nuoroda į nebeveikiančią oficialią svetainę gali būti pakeičiama nuoroda į kopiją interneto archyve.

Kartais pravartu patikrinti ankstesnes straipsnio versijas – gali būti, kad nuorodą pakeitė vandalai ir niekas to nepastebėjo.

Pasitaiko atvejų, kai iš pažiūros nuoroda veikia, tačiau visiškai pasikeitė svetainės turinys. Taip nutinka tuomet, kai svetainė uždaroma, jos adresas (domenas) nustoja galioti ir po to tokį pat domeną užregistruoja kažkas kitas. Tokia nuoroda laikytina neveikiančia.

Prevencinės priemonės[redaguoti vikitekstą]

Kad informacija būtų prieinama tuo atveju, jei svetainė ateityje nustos veikti ar pasikeis nuorodų formatas, rekomenduojama pridėti nuorodą į puslapio kopiją archive.org svetainėje. Jei puslapis ten iki tol nebuvo išsaugotas, tai padaryti galima patiems puslapyje https://web.archive.org/save/.