Vikipedija:Nesielk kiauliškai

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.
Išnykę gigantiškos kiaulės
Šio rašinio buvimas nesuteikia teisės šiuo garbingu vardu vadinti nė vieno atpažįstamo Vikipedijos naudotojo. Tai neabejotina asmeninė ataka.

Nebūk šlykštynė[1][2]. Jei visi laikytusi šios paprastos tvarkos, nereikėtų jokių kitų elgesio taisyklių. Visos deramo elgesio Vikipedijoje taisyklės yra atskiri šios taisyklės atvejai.

Tiesiogiai ar netiesiogiai šlykštyne kitą vadinantis naudotojas neabejotinai ir pats toks yra, todėl, žinoma, nedarykite to, nesvarbu kad radote šį straipsnį.

Nebūk šlykštyne yra fundamentali visų bendruomenių taisyklė. Bet kuri kita su žmonėmis susijusi taisyklė yra atskiras šios taisyklės atvejis. Nors už jos nepaisymą greičiausiai nebus blokuojama, varoma iš bendruomenės ar atimamos administratoriaus teisės, būti šlykštyne visgi yra netikusi idėja. Taigi ir nebūk. Jei žymus skaičius vertų dėmesio žmonių tiesiogiai ar netiesiogiai užsimena jog esi šlykštynė, gali būti kad ir iš tiesų su tavim kažkas ne taip.

Būti teisiu absoliučiai nereiškia garantuotai nebūti šlykštyne. Šlykštynės ir teisūs būdami palieka šlykštynėmis. Kad jie ir bando sakyti ką nors verto girdėti, lieka neišgirsti, nes šlykštynės niekas nenori klausytis. Absoliučiai nesvarbu kiek jis būtų teisus.

Būti šlykštyne nėra visiškai tas pats kas būti grubiu ar nemandagiu (nors ir tokie šlykštynės dažnai sutinkami). Galima būti visiškai taktišku, nepažeisti nė vienos taisyklės – ir vis viena būti šlykštyne. Įprastinis šlykštynės elgesys, pavyzdžiui, būtų nuolat persekioti labai mandagiomis pastabomis už pasitaikančias stiliaus klaidas aptarimuose bei diskusijose. Pagrindinis šio vulgaraus termino naudojimo rašinyje tikslas yra pabrėžti, jog tai ne tas pats kas nebūti taktišku ar nesilaikyti taisyklių. Nebūti šlykštyne nereiškia tiesiog laikytis daugiau mandagumo taisyklių. Tai platesnė ir bendresnė sąvoka, daugiausia reiškianti pagarbą esminėms pašnekovo savybėms pokalbio metu – arba, jei nėra kaip, sugebėjimas ramiai pabaigti tą pokalbį. Tikrasis padorumas bei mandagumas reikalauja pagarbos kitam žmogui net ir tada, kai esate teisus.

Gerbkite kitą, net jei jam nepritariate. Neretai oponentą geriausiai nuginkluoja paties nusiginklavimas – bandymas nagrinėti problemą ramiai ir konstruktyviai paverčia jį sąjungininku. Konsensusai ir kompromisai reikalauja daug daugiau meistriškumo, tačiau būtent jie yra tikrieji pasiekimai, labiausiai reikalingi Vikipedijos projektui. Kaip rašo Benjaminas Franklinas, kilniai su tavim pasielgęs bus daug labiau nusiteikęs kilniai pasielgti dar kartą nei tas, kuris tau tiesiog kažką privalo.

Ką daryti pavadintam šlykštyne[redaguoti vikitekstą]

Jei jau buvai kelių žmonių netiesiogiai pažymėtas šiuo garbingu titulu, gali būti išmintinga įtarti jog tame yra dalis tiesos. Paklausk savęs, koks elgesys galėjo sukelti tokį požiūrį. Jei nepavyksta suprasti, mandagiai paprašyk tai pasakiusių paaiškinti smulkmenas. Kai nepageidautinas elgesys pagaliau aiškus, pasistenk elgtis kitaip. Neretai, keisk agresyvias elgesio manieras į švelnesnes bei ramesnes.

Garbingai panagrinėkite savo motyvus. Ar jūs čia esate tam kad prisidėtumėte prie projekto? Ar jums labiau rūpi rasti problemą, užginčyti požiūrį, būti tam kuris nusprendžia? Gal jūs viduje mėgaujatės mažumėliu konfrontacijos? Kad ir netampate nuo to visai jau blogu žmogum, visgi trukdote tiems kas rimtai užsiėmę sukurti kažką didžio. Žmonės nusivilia, atmosfera keičiasi ir ne į gera, kenčia projektas. Jūs čia atėjote duoti ar imti?

Jei yra kaip, atsiprašykite oponentų už buvimą šlykštyne. Tai ok, tai nepadarys jūsų silpnais. Priešingai, kad ir iškart nepavyks, žmonės turės omeny jūsų norus ir sutiks jūsų pastangas su didėjančia pagarba.

Ką daryti su šlykštynėmis aplinkui[redaguoti vikitekstą]

Pasakyti kam nors „esi šlykštynė“ dažniausiai taip pat yra šlykštyniškas elgesys, net jei tai ir šventa teisybė. Tai nervina ir nenuteikia klausytis toliau.

Susikaupk ties elgesiu, ne ties asmenybėmis. Pasakyk ko nori, ir kodėl tu to nori. Paaiškink kodėl laikai kito žmogaus elgesį neproduktyviu, nepriimtinu. Kiek tik įmanoma, tark jog šlykštynės ketinimai iš tiesų geri. Jei nesupranti, kodėl kas nors ką nors daro, paklausk. Nesiskubink teist ir keikt kol dar įmanomas geranoriškas dialogas. Pamėgink suprasti prieš reikalaudamas kad suprastų tave. Prisimink jog tavo supratimas gali būti klaidingas – jei žmogus rašo ar skaito ne gimtąja kalba ar tiesiog turi labai skirtingą praeitį nei jūs, vien to gali pakakti nesusipratimams.

Apskritai, būk sąžiningas. Neuždavinėk klausimų į kuriuos pats žinai atsakymus. Neprašyk ir nereikalauk vieno dalyko kuomet tau iš tiesų reikalingas kitas. Nebandyk įtikinti kitų dalykais apie kuriuos pats žinai jog jie nėra teisingi. Nesielk su šlykštyne kaip šlykštynė.

  1. Tabu žodis parinktas tyčia, kad juo nebūtų svaidomasi diskusijose. Aptarimuose bei kritikoje kaltinimas esant šlykštyne tikrai neturi būti vartojamas. Vertimuose šioje vietoje naudojamas akivaizdus necenzūrinis keiksmažodis.
  2. Šis rašinys parašytas pagal meta:Don't be a jerk