Vikipedija:Kaip rašyti taisykles

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Kartais kyla klausimų: kaip rašyti taisykles? Šis rašinys pateikia kai kurias rekomendacijas. Tiesa, panašios rekomendacijos kartais tinka ir rašiniams.

Akivaizdu, kad Vikipedijos taisyklės šiek-tiek primena teisės aktus. Tad natūralu, kad kartais rašant taisykles galima pasiremti tuo, ką nagrinėja teisė (tačiau tai nereiškia, kad į taisykles verta pridėti „teisiškai skambančių“ žodžių ir frazių, jų kaip reikiant nesuprantant).

Kita vertus, tai nėra vienintelis analogas. Analogų galima ieškoti net politinių partijų programose. Dar vienas analogas yra patys Vikipedijos straipsniai.

Taisyklės nusako kažką, ko laikytis Vikipedijoje privaloma (aišku, atsižvelgiant į Vikipedija:Saikingas dėmesys taisyklėms).

Tačiau taisyklės ir jų projektai ne visada aiškiai skiriasi nuo informacinių puslapių ar rašinių. Kadangi kartais ir rašiniai gali turėti taisyklės galią, tai nėra didelė bėda.

Struktūrizavimas[redaguoti vikitekstą]

Viena taisyklė, kiek įmanoma, turi būti apie vieną dalyką, kuris turėtų matytis iš jos pavadinimo, lygiai kaip ir vienas straipsnis yra apie vieną dalyką, matomą iš pavadinimo. Tai padeda greičiau rasti ir suprasti reikiamą taisyklę, išvengti įvairių netikėtumų.

Analogiškai ir kiekvienas taisyklės skyrius turėtų aprašyti vieną dalyką, kuris turėtų būti nusakomas pavadinimo. Tai padeda taisykles rašyti planingai.

Ryšys su kitomis taisyklėmis[redaguoti vikitekstą]

Dėl struktūrizavimo taisyklės būna susijusios tarpusavyje: pavyzdžiui, taisyklė Vikipedija:Reikšmingumas remiasi taisykle Vikipedija:Patikrinamumas. Tokiu atveju reikėtų šitą ryšį nurodyti.

Kitas ryšio tarp taisyklių atvejis pasireiškia, kai viena taisyklė patikslina tai, ką teigia kita. Tokiu atveju irgi patartina nurodyti tikslinamą taisyklę (pavyzdžiui, paminint, kad ji galioja, kiek neprieštarauja duotajai).

Neprieštaravimas[redaguoti vikitekstą]

Taisyklė turi neprieštarauti nei sau pačiai, nei kitoms taisyklėms taip, kad šių prieštaravimų nepavyktų tvarkingai išspręsti. Jei taisyklė turi pakeisti kitos taisyklės normą atskirais atvejais, tai reikėtų aiškiai nurodyti su nuoroda į taip modifikuojamą taisyklę (žr. #Ryšys su kitomis taisyklėmis).

Pagrindimai[redaguoti vikitekstą]

Kiek įmanoma, reikia stengtis nurodyti ir priežastis, dėl kurių taisyklė kažko reikalauja. Tai ne tik padeda įtikinti skaitytojus taisyklės nauda, bet ir padeda suprasti, kaip ji interpretuotina ar taikytina, nuspėti reikalingas išimtis.

Tikruose teisės aktuose tokie pagrindimai neretai būna rašomi į preambulę.

„Įsakymas“ ar „direktyva“?[redaguoti vikitekstą]

Kartais taisyklė pateikia konkrečius detalius nurodymus, ką reikia daryti (pavyzdžiui, taisyklė Vikipedija:Balsavimas gali reikalauti, kad balsavimas truktų 14 dienų). Tai karyboje atitiktų „įsakymo“ stilių. Bet galimas ir kitas, „direktyvos“, stilius (plg. vok. Auftragstaktik). Tokiu atveju reikia nurodyti bendrus principus, kuriais turėtų remtis naudotojai, tikslus, kurių jie turi siekti. Taip, beje, daroma ir tikruose teisės aktuose; pavyzdžiui, Lietuvos Respublikos Civilinis Kodeksas mini teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principus.[1]

Be to, taisyklėmis ir rašiniais labiau stengiamasi vystyti ir palaikyti Vikipedijos organizacijos ideologiją, ne kurti biurokratinės kontrolės sistemą.

Taisyklės turi būti aiškios. Visų pirma tai reiškia, kad reikia vengti dviprasmybių (plg. P. Grice pokalbio taisyklės, bendradarbiavimo principas).

Kita vertus, kompetencija nėra nereikalinga, tad tikrai nėra būtina rašyti kalba pritaikyta darželinukams, ar juolab dėl to perdėtai supaprastinti pačių taisyklių. Rašytina normalia lietuvių kalba, funkciniu stiliumi, gal kiek artimesniu administraciniam (nors mokslinio ar publicistinio stiliaus elementai irgi galimi).

Be to, reikia susitaikyti su tuo, kad norintys taisykles pažeisti gali net ir pačias aiškiausias taisykles interpretuoti priešingai. Tai spręstina blokavimais, o ne taisyklių perrašinėjimu.

Taip pat nereikia tikėtis, kad taisyklę galima ar verta parašyti taip aiškiai, kad nereikėtų jos niekaip interpretuoti. Ir tikri teisės aktai turi būti interpretuojami (žr. teisės aiškinimas).

  1. Lietuvos Respublikos Civilinis Kodeksas, patvirtintas 2000 m. liepos 18 d. įstatymu Nr.VIII-1864, 1.5 straipsnis. Teisingumo, protingumo ir sąžiningumo principų taikymas [1]