Vikipedija:Ilgalaikių naudotojų blokavimas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Tai yra Vikipedijos rašinys.
Čia pateikta vieno ar keleto naudotojų (o gal ir visos bendruomenės) nuomonė kai kuriais Vikipedijos tvarkos klausimais.

Trūkstant laiko (o laiko šiuo metu trūksta beveik visada) Vikipedijoje blokuojama be perspėjimo ir neretai be didelio paaiškinimo.

Žmonės, praeityje prisidėję prie Vikipedijos kūrimo, atlikę naudingų redagavimų, kai kada irgi įsivelia į visokias netikusias istorijas ir, pasitaiko, gali tekti blokuoti ir juos. Šio rašinio autoriaus įsitikinimu, ilgalaikiams naudotojams turi būti rodoma daugiau pagarbos nei naujokams ar anoniminiams, jau vien todėl jog jų praradimas gali būti didesnis nuostolis projektui. Maža to, jei blokavimo priežastis nėra iš karto akivaizdi, tai gali (taip pat ir be reikalo) nuteikti kitus naudotojus prieš blokuojantį administratorių, vėliau tokie atvejai dažnai prisimenami. Kadangi ilgalaikių naudotojų nėra labai daug, juos blokuojant gali būti verta:

  • Įrašyti naudotojo puslapyje nuorodą į nederamą keitimą. Taip visi suabejoję gali nesunkiai įsitikinti, jog blokavimas pagrįstas.
  • Blokavimo metu tinkamai užpildyti komentaro laukelį.
  • Jei naudotojo vandalizmas nėra masinis (buvo ir tokio), prieš iš blokuojant įrašyti įspėjimą, taip pat nurodant neleistiną keitimą.
  • Jei administratorius tuo pat metu aktyviai diskutuoja su blokuojamu naudotoju dėl konkretaus straipsnio turinio, vengiant kaltinimų gali būti verta pačiam neblokuoti, paprašyti kito administratoriaus.

Viso to nepaisant, ginčams dėl blokavimo teisėtumo vėliau gali būti sugaišta daugiau laiko nei buvo sutaupyta nedokumentuojant blokavimo priežasčių.