Vidurio Europos Iniciatyva

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vidurio Europos Iniciatyvos narės

Vidurio Europos Iniciatyva (angl. Central European Initiative (CEI)) – regioninis tarpvyriausybinis forumas, kuriame dalyvauja Vidurio Europos ir Balkanų regiono šalys.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidurio Europos Iniciatyva kilmė slypi Quadragonale iniciatyvoje, kuri buvo įkurta Budapešte 1989 m. lapkričio 11 d. Šalys įkūrėjos: Italija, Austrija, Vengrija ir Jugoslavijos Socialistinė Federacinė Respublika.

Quadragonale iniciatyva siekė įveikti padalijimą į Rytų ir Vakarų blokus bei siekė atkurti bendradarbiavimo ryšius tarp šalių su skirtingomis ekonominėmis struktūromis.[1]

1990 m. aukščiausiojo lygio susitikime Venecijoje prie iniciatyvos prisijungė Čekoslovakija ir iniciatyva buvo pervadinta į Pentagonale. 1991 m. prie iniciatyvos prisijungė Lenkija ir iniciatyva buvo vadinama Hexagonale.

1992 m. Hexagonale iniciatyva buvo pervadinta į Vidurio Europos Iniciatyvą. Šiandien Vidurio Europos Iniciatyva vienija 18 valstybių: Albaniją, Austriją, Baltarusiją, Bosniją ir Hercegoviną, Bulgariją, Kroatiją, Juodkalniją, Čekiją, Makedoniją, Moldovą, Lenkiją, Rumuniją, Serbiją, Slovakiją, Slovėniją, Ukrainą, Vengriją ir Italiją.[2] 2014 m. Vidurio Europos Iniciatyvai pirmininkauja Austrija.

Vidurio Europos Iniciatyvos tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio forumo tikslas yra remti Vidurio Europos ir Balkanų regiono šalių integraciją į Europos Sąjungą ir NATO.[3] Be to, Vidurio Europos Iniciatyvos tikslas yra suteikti šalims narėms ir šalių institucijoms regioninio bendradarbiavimo pagrindą.

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Pagalba Vidurio Europos Iniciatyvos šalims integruotis į Europos Sąjungą;
  • Vidurio Europos Iniciatyvos valstybių narių teisės aktų derinimas su ES standartais;
  • Smulkaus ir vidutinio dydžio projektų įgyvendinimas.[4]

Bendradarbiavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidurio Europos Iniciatyvos forume bendradarbiavimas vyksta tarp forumo narių, Europos Sąjungos, kitų suinteresuotų valstybės institucijų, privačių ir nevyriausybinių organizacijų bei tarp tarptautinių ir regioninių organizacijų.[5]

Vidurio Europos Iniciatyvoje vyksta kasmetiniai vyriausybių vadovų ir užsienio reikalų ministrų susitikimai. Vidurio Europos Iniciatyvos vykdomasis sekretoriatas yra įsikūręs Trieste.[6]

Narystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šalys-steigėjos:

Kiti nariai:

Šaltiniai ir išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Central_European_Initiative (anglų k.)
  2. http://www.cei.int/node/53 (anglų k.)
  3. http://www.msz.gov.pl/pl/polityka_zagraniczna/organizacje_miedzynarodowe/inne_org_miedzynarodowe/inicjatywa_srodkowoeuropejska/ (lenkų k.)
  4. http://www.cei.int/node/18 (anglų k.)
  5. http://www.cei.int/node/18 (anglų k.)
  6. http://www.msz.gov.pl/pl/polityka_zagraniczna/organizacje_miedzynarodowe/inne_org_miedzynarodowe/inicjatywa_srodkowoeuropejska/ (lenkų k.)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]