Veterinarinė žvalgyba

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Veterinarinė žvalgyba - (rus. ветеринарная разведка; angl. veterinary intelligence) duomenų apie veterinarinę sanitarinę ir epizootinę padėtį, kuri veikia žemės ūkio gyvūnų, žmonių sveikatą, rinkimas ir analizė.

Veterinarinė žvalgyba civilinėje saugoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veterinarinė žvalgyba organizuojama prasidėjus epizootijai ar kilus jos grėsmei. Ji turi išsiaiškinti ligos sukėlėją, jo šaltinį, jo paplitimo ribas, numatyti priemones, reikalingas sustabdyti ligos plitimui ir jai likviduoti. Jei liga labai pavojinga, įvedamas karantinas, kuris turi sustabdyti ligos plitimą.

Karinė veterinarinė žvalgyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ją kariuomenės veikimo ar būsimo veikimo zonoje atlieka karinė veterinarinė tarnyba. Savoje teritorijoje tuo užsiima ir civilinės saugos tarnybos.

Ši žvalgyba buvo itin svarbi anksčiau, kai kariuomenė plačiau naudodavo arklius kaip transporto priemones. Ji turi išsiaiškinti:

  • veterinarinę sanitarinę padėtį rajonuose, iš kurių kariuomenei tiekiami gyvuliai ir paukščiai, gyvūniniai maisto produktai, pašarai
  • gyvulininkystės įmones ir ūkius, ganyklas, vandens šaltinius gyvulių girdymui

Duomenys renkami iš veterinarinių geografinių aprašymų ir statistinių dokumentų, vietinių valdžios organų, veterinarinių ir medicininių tarnybų, gyventojų, vietinių veterinorių ir medikų apklausų, tiesioginio vietovės tyrimo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]