Verslo analitika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Verslo analizės sistema, vadovybės informavimo sistema, verslo informacijos valdymas, rečiau intelektualios verslo aplikacijos (Business-Intelligence, angl. „business intelligence“ = verslo ištyrimai, verslo žvalgyba sntr. BI) – XX a. paskutiniame deš. vad. sistemos ir visi procesai, skirti sisteminei įmonėje ir jos verslo aplinkoje esančių veiksnių, objektų analizei (intelligence).

Tikslas – gauti žinias, svarbias įmonės strategijai, operaciniams, taktiniams veiksmams, strateginiams sprendimams. Ataskaitos gali būti gaunamos automatizuotai pagal tam tikrą periodą arba naudojant ad hoc užklausas. Ataskaitų tipai yra įvairūs ir priklauso nuo naudojamos programinės įrangos galimybių.

Business intelligence galimybės gali būti įdiegtos ir įprastoje verslo valdymo sistemoje, tačiau dažniau parenkamos duomenų sandėlių platformos.

Tai taip pat yra technologijų ir įgūdžių visuma, padedanti priimti verslo (valdymo) sprendimus. Šis IT verslo segmentas yra verslo analizės įrankis ir priklauso IT produktų grupei: nuo paprastų MS SQL OLAP kubų iki tokių sistemų, kaip "Tableau", "QlikView", “WebFOCUS”, “Business Objects”, „Cognos“, „Corporate Planner“, „Microstrategy“, Siebel, Oracle, Hyperion.