Veiksmai per minutę

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Veiksmai per minutę (angl. Actions per minute, APM) – realaus laiko strategijos kompiuterinių žaidimų terminas, nusakantis žaidėjo spartą.

APM rodo, kiek žaidėjas vidutiniškai atlieka veiksmų per vieną žaidimo minutę. Kas yra laikoma veiksmu, priklauso nuo konkretaus žaidimo. Dažniausiai tai yra karinių vienetų ar pastatų pažymėjimas, komandų jiems davimas. Dažnai stengiamasi matuoti tik „prasmingus“ veiksmus, pavyzdžiui, ignoruojamas pakartotinis tos pačios komandos davimas, jei kareivis žaidime ir taip jau vykdo tą komandą. Nuo 2012 m. pradžios StarCraft 2 žaidime atskirai matuojami APM (bet kokie veiksmai per minutę) ir prasmingi nesikartojantys veiksmai per minutę, pavadinti CPM („komandos per minutę“, angl. Commands per minute).[1]

Įprastai pradedančiųjų žaidėjų vidutinis APM svyruoja nuo 20 iki 50. Dažnai žaidžiantys mėgėjai pasiekia maždaug iki 100 veiksmų per minutę greitį, o elektroninio sporto profesionalai – tris šimtus ir daugiau. Kadangi valdymo greitis ir net jo poreikis šiek tiek priklauso nuo konkretaus žaidimo specifikos, šie skaičiai yra apytiksliai.

Vieno žaidimo metu APM gali stipriai svyruoti, kadangi žaidimo pradžioje paprastai žaidėjas turi mažiau pastatų, kareivių ir kt., todėl jam nereikia vienu metu duoti tiek daug nurodymų. Viršūnę APM dažniausiai pasiekia didelių mūšių metu, kai žaidėjui reikia tuo pačiu metu valdyti vieną ar kelias dideles armijas, gamintis naujus karinius vienetus ir galbūt atlikti dar kitokius veiksmus, priklausomai nuo žaidimo. Didžiausio oficialiai užfiksuoto APM rekordas yra 818, buvo pasiektas StarCraft: Brood War žaidime ir priklauso Pietų Korėjos profesionaliam žaidėjui Park Sung-Joon. Dėl ypač didelio valdymo greičio taip pat yra žinomi ir korėjiečių Brood War žaidėjai Lee Young-Ho, Lee Jae-Dong bei Lee Yun-Yeol.

Iš pradžių APM buvo skaičiuojami specialia papildoma programine įranga,[2] tačiau StarCraft II žaidimo įrašuose jau rodomi kiekvieno žaidėjo veiksmai per minutę tiek esamu momentu, tiek viso žaidimo vidurkis.

APM dydžiui labiausiai lemia žaidėjo mąstymo greitis, gebėjimas vienu metu apgalvoti ir atlikti kelias užduotis, klaviatūros ir pelės valdymo tikslumas.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://us.battle.net/sc2/en/blog/4448820/Situation_Report_Patch_143-2_10_2012#blog
  2. http://bwchart.teamliquid.net/us/bwfaq.php Archyvuota kopija 2007-09-19 iš Wayback Machine projekto.