Vatikano geografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Vatikano geografija
Žemynas Europa
Regionas Pietų Europa
Plotas 0,44 km²
100 % žemės
0 % vandens
Pakrantė 0 km
Sienos Italija 3,2 km
Aukščiausias taškas 76 m
Žemiausias taškas 19 m
Ilgiausia upė Nėra
Didžiausias ežeras Nėra

Vatikano geografija yra išskirtinė dėl pačios teritorijos dydžio – Vatikanas yra mažiausia nepriklausoma valstybė pasaulyje (0,44 km² ploto). Dar 13 pastatų Romoje ir Gandolfo pilis priklauso šiai valstybei. Šalis nepasižymi jokiomis naudingomis iškasenomis ar kitais geografiniais ypatumais. Vatikaną, kaip ir Romą, kartais sudrebina Žemės drebėjimai.

Mikrovalstybė išsidėsčiusi ant Vatikano kalvos šiaurės rytų Romos dalyje, už kelių šimtų metrų nuo Tibro dešiniojo kranto. Vatikano ir Italijos ribos (3,2 km ilgio) beveik visur atkartoja miesto sienų, pastatytų popiežiaus apsaugai, ribas. Žemiausias Vatikano taškas yra 19 m, aukščiausias – 76 m aukštyje virš jūros lygio. Aukščiausias Vatikano pastatas yra Šventojo Petro bazilika (138 m).

Daugiau nei 50 proc. Vatikano teritorijos skirta viešam naudojimui ir neužstatyta pastatais. Šiai teritorijai priklauso ir Vatikano sodai.

Vatikano klimatas toks pat kaip ir Romos – Viduržemio jūros klimatas su švelniais lietumis nuo rugsėjo iki gegužės vidurio bei karštomis vasaromis nuo gegužės iki rugsėjo.