Vasa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vasa
suom. Vaasa
šved. Vasa
            
Miesto reginys
Laiko juosta: (UTC+2)
------ vasaros: (UTC+3)
Valstybė Suomijos vėliava Suomija
Provincija Vakarų Suomija
Regionas Ostrobotnija
Įkūrimo data 1606
Gyventojų (2002) 56 900
Vikiteka Vasa
Kirčiavimas Vasà

Vasa – miestas vakarų Suomijoje prie Botnijos įlankos (Baltijos jūra).[1] Tai svarbus uostas, pro kurį transportuojama mediena ir kitos žaliavos. Išvystyta miltų, tekstilės, cukraus pramonė, gaminamas muilas, įrengimai, yra didelė kepykla. Su Švedija miestas susisiekia reguliariais keltais (keleiviniais ir krovininiais).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestą 1606 m. įkūrė Švedijos karalius Karolis IX, 1611 m. gavo miesto teises ir buvo pavadintas Vazų dinastijos garbei. 1776 m. čia įsteigtas antrasis Suomijos apeliacinis teismas. 1852 m. miestą nuniokojo gaisras, tačiau greitai miestas buvo atstatytas, ir strategiškai tinkamesnėje vietoje (8 km arčiau link jūros). Iki 1917 m. laikinai miestas turėjo Nikolainkaupunki oficialų pavadinimą, nors vietiniai gyventojai nenustojo miesto vadinti Vasa. 1918 m. Suomijos nepriklausomybės karo metu Vasa buvo laikinoji šalies sostinė.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Futbolas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Vaasa (suom.; šved. Vasa; Vasa). Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015. 486-487 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]