Vandenynis rifinis garnys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Egretta sacra
Vandenynis rifinis garnys (Egretta sacra)
Vandenynis rifinis garnys
(Egretta sacra)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Paukščiai
( Aves)
Būrys: Gandriniai paukščiai
( Ciconiiformes)
Šeima: Garniniai
( Ardeidae)
Gentis: Baltieji garniai
( Egretta)
Rūšis: Vandenynis rifinis garnys
( Egretta sacra)
Binomas
Egretta sacra
J. F. Gmelin, 1789

Vandenynis rifinis garnys (Egretta sacra) – garninių (Ardeidae) šeimos paukštis. Paplitę daugelyje Azijos vietų, įskaitant rajonus prie vandenynų, pietryčių Aziją, Japoniją, taip pat Polinezijoje, Australijoje, Tasmanijoje ir Naujojoje Zelandijoje.

Rūšies atstovams būdingas neįprastas nelytinis dimorfizmas: kai kurie atstovai turi visiškai baltas plunksnas, o kiti (didesnė dalis) yra tamsiai pilkos spalvos. Priežastys, kodėl tarp vandenynių rifinių garnių vyrauja tokia spalvų variacija, nežinomos, tačiau labiausiai tikėtina, kad spalvas jie naudoja kaip maskuotę.

Vandenyninio rifinio garnio savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vandenynis rifinis garnys yra vidutinio dydžio garnių genties atstovas, paprastai 57-66 cm ilgio ir 400 g svorio. Sparnų ilgis – tarp 90 ir 110 cm. Turi labai trumpas geltonas kojas, rudą snapą, geltonas akis. Pilkas kaklas ir smakras pažymėti siaurais baltais dryžiais.

Maistas ir dauginimasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minta daugiausia vandenyne gyvenančiomis žuvimis, vėžiagyviais ir moliuskais. Kartą metuose, rūšies atstovai kolonijomis peri 2-3 žaliai mėlynos spalvos kiaušinius, iš šakelių ir žiedų susirentę lizdus tarp palmių ir mangrovių, arba net senų pastatų ertmėse. Peri tiek patelės, tiek patinai. Perėjimas dažniausiai užtrunka 28 dienas. Išsiritus jaunikliams, tėvai jais dar rūpinasi apie 5 savaites.