Valstybės apdovanojimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Valstybės apdovanojimas – aukščiausio valstybės pareigūno ar kito turinčio teisę apdovanoti pareigūno skiriamas ordinas, medalis ir kitoks pasižymėjimo ženklas, skiriamas valstybei nusipelniusiam asmeniui (kartais – kariniam daliniui, įstaigai, įmonei, miestui ar kitokiai gyvenvietei). Valstybės apdovanojimams priskiriamos ir valstybinės premijos, garbės vardai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmieji šiuolaikiniai materialūs pasižymėjimo ženklai – ordinai atsirado Kryžiaus žygių metu, kai dėl didelio atstumo nuo tėvonijos karinio dalinio (ordino) karo vadas savo karių negalėjo tradiciškai apdovanoti žemės valda. Skirtą ženklą pakeisti į žemę karys galėjo grįžęs iš žygio. XV-XVI a., kai skirtinių žemių gerokai sumažėjo, pasižymėjimo ženklus imta puošti auksu, sidabru, brangakmeniais ir jie tapo bižuterijos dalimi. Vienodu pasižymėjimo ženklu apdovanoti kavalieriai tapdavo to ženklo ordino nariais.

Lietuvos valstybės apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje pasižymėję ir valstybei nusipelnę asmenys apdovanojami ordinais, medaliais, jiems suteikiamos Lietuvos valstybinės premijos, o kaip papildomas apdovanojimas – skiriama valstybės pensija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]