Valmara 69

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Išminuotojas rodo, kaip tikrinama, ar mina Valmara 69 neturi dugne priešišminuoklio.

Valmara 69, V-69 – itališka priešpėstinė iššokančioji mina, gaminama kompanijos „Valsella“. Sukurta tobulinant miną V-59.

Dabar Italijoje ši mina nebegaminama, tačiau jos kopijos gaminamos kitose valstybėse, pvz., SPM-1Singapūre. Pietų Afrikos gaminta versija vadinosi J-69 ir yra identiška itališkajam originalui. Pietų Afrikoje šių minų nebegamina, nes ši valstybė laikosi Otavos priešpėstinių minų draudimo sutarties.

Konstrukcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis minos korpusas plastikinis, trumpo vamzdžio formos, alyvuogių žalumo ar smėlio spalvos. Šio korpuso viduje yra plieninis išmetamasis korpusas. Minos viršuje yra sprogdiklio dangtelis su penkiais „rageliais“. Sprogdiklis suveikia tada, kai sprogdiklio dangtelis palenkiamas užlipus ant vieno iš ragelių ar užkliuvus už atotampos, pririštos prie centrinio ragelio. Dangteliui palinkus sprogdiklyje spyruoklės varomas skiltuvas smogia į kapsulę, kuri padega minos apatinėje dalyje esantį išmetamąjį užtaisą. Šis užtaisas sviedžia aukštyn išmetamąjį korpusą su koviniu užtaisu.

Minai pasiekus maždaug 50 cm aukštį įsitempia vielinis pavadėlis, jungiantis žemėje likusį pagrindinį plastikinį minos korpusą su išmestuoju koviniu korpusu, ir nuleidžia antrą spyruoklės varomą skiltuvą, kuris smogia į antrą kapsulę, susprogdinančią kovinį užtaisą. Kovinį užtaisą supa plastikinis apvalkalas su maždaug 1000 gatavų plieninių kaunamųjų elementų, kurie didžiuliu greičiu sviedžiami į visas puses. Minos visiškojo naikinimo spindulys yra 25 m, bet lekiantys kaunamieji elementai yra pavojingi kur kas didesniu nuotoliu (pvz., jei pataikytų į akį).

Mina sprogsta maždaug per vieną sekundę nuo sudirginimo, todėl pasislėpti (pvz., griūti ant žemės) nebūna laiko.

Mina turi daug metalo, todėl ją lengva aptikti naudojant metalo detektorius. Kaip ir daugelis iššokančiųjų minų Valmara 69 būna įkasta grunte, todėl ją sunku pamatyti, ypač žolėje. Be to, paprastai netoli Valmarų 69 dėdavo mažametales minas (pvz., VS-50), kad būtų sunkiau išminuoti.

„Valsella“ gamino specialų elektroninį priešišminuoklį (angl. anti-handling device) VS-AR, kuris skirtas naudoti su „Valsella“ gamintomis VS-50 ir Valmara 69 priešpėstinėmis, VS-1.6 ir VS-1.2 prieštankinėmis minomis. Įtaisas VS-AR4 turi seriją sprogdiklių adapterių, kurie leidžia įtaisą įsukti į bet kurios iš nurodytų minų dugną. Paleistas įtaisas VS-AR turi 10 minučių mechaninės delsties tarpsnį (nuo kaiščio ištraukimo) ir po jos sekantį 30 min. elektroninės delsties tarpsnį. Įtaisas naudoja dvi 1,5 V baterijas, kurių užtenka kad įtaisas veiktų daugiau kaip metus.

Valmara 69 minos aptinkamos Angoloje, Egipte, Irane, Irake, Turkijoje, Kuveite, Mozambike, Sudane ir Vakarų Sacharoje.

Trys sausumos minos: Valmara 69 yra viduryje

Techninės taktinės charakteristikos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Charakteristika vertė
korpusas plastikas
masė 3,2 kg
sprogalai B mišinys
sprogalų masė 420 g
skersmuo 13 cm
korpuso aukštis 20,5 cm
spaudžiamojo sprogdiklio jautris 10 kg
atotampos sprogdiklio jautris 6 kg
visiškojo naikinimo spindulys 25 m
kovinio užtaiso sprogdinimo aukštis 50 cm