Valentina Tereškova

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Valentina Vladimirovna Tereškova
Gimė 1937 m. kovo 6 d. (87 metai)
Jaroslavlio sritis
Tautybė rusė
Sutuoktinis (-ė) Andrijanas Nikolajevas (1963-1982), Julijus Šapošnikovas (m. 1999)
Veikla Tarybų Sąjungos kosmonautė ir parašiutininkė. Pirmoji pasaulyje moteris skridusi į kosmosą.
Pareigos profesorė, generolas majoras
Išsilavinimas N. Žukovskio Karo aviacijos akademija (1969 m.)
Vikiteka Valentina Tereškova

Valentina Vladimirovna Tereškova (g. 1937 m. kovo 6 d. Jaroslavlio regione) – Tarybų Sąjungos kosmonautė ir parašiutininkė. Pirmoji pasaulyje moteris, skridusi į kosmosą. Ji sėkmingai 1963 m. birželio 16–19 dienomis įvykdė trijų dienų orbitinį skrydį tarybiniu kosminiu laivu Vostok 6. Skrydžio metu buvo tiriama nesvarumo būklė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1937 m. Jaroslavlio srityje, buvusioje TSRS (dabar Rusija). Būdama 18 metų pradėjo dirbti tekstilės fabrike. 1961 m. įstojo į parašiutininkų būrelį. Tais pačiais metais TSRS prasidėjo moterų siuntimo į kosmosą programa, kurioje Tereškova buvo patvirtinta kosmonaute. Sprendimas siųsti moterį į kosmosą buvo TSRS ir JAV kosminių varžybų išdava. Tokiu būdu TSRS ministras pirmininkas Nikita Chruščiovas parodė Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kad TSRS pirmauja kosminėse varžybose.

Skrydis į kosmosą buvo griežtai slepiamas. Tereškova prieš galutinį pasiruošimą pasakė motinai, kad vyksta į parašiutininkų stovyklą. Motina apie skrydį sužinojo tik kai tai pranešė radijas. Pasiruošimo skrydžiui grupėje dalyvavo daugiau moterų, kurių pavardės iki 1980 m. nebuvo skelbiamos, tačiau į kosmosą skrido tik Valentina Tereškova. Visoms dalyvavusioms programoje moterims buvo suteikti karinių oro pajėgų leitenanto kariniai laipsniai. 1963 m. birželio 16 d. Valentina Tereškova pakilo į kosmosą raketa Vostok 6, dvi dienos po to kai buvo paleistas Vostok 5 su Valerijum Bykovskiu. Tereškovos šaukinys buvo Чайка (Žuvėdra). Abu kosminiai laivai praskriejo vienas nuo kito 5 kilometrų atstumu. Kosmonautai buvo užmezgę trumpalaikį radijo ryšį. Nusileidžiant, kaip ir visuose Vostok tipo kosminiuose laivuose, 6000 metrų aukštyje kosmonautė buvo katapultuota iš kapsulės ir nusileido parašiutu 1963 m. birželio 19 d. 620 km nuo Karagandos, Altajaus krašte. Kosmose ji praleido 70 valandų ir 50 minučių ir apsisuko aplink žemę 48 kartus. Po skrydžio Tereškovai suteiktas Lenino ordinas ir Tarybų Sąjungos didvyrės vardas. Vėliau ji buvo Tarybinių moterų komiteto prezidente ir TSRS parlamento ir prezidiumo nare.

Tereškova buvo treniruojama Voschod misijai, su išėjimu į atvirą kosmosą, bet ji neįvyko. 1969 m. moterų kosmonaučių programa buvo nutraukta. Programa atnaujinta 1982 m.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1963 m. lapkritį Tereškova ištekėjo už kosmonauto. 1964 m. susilaukė dukters Jelenos, kuri buvo pirmas abiejų tėvų pabuvojusių kosmose vaikas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]