Vakarų satrapai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vakarų satrapai
buvusi valstybė

35 – 405
Location of
Location of
Sostinė Udžainas, Barigaza
Valdymo forma monarchija
Era Senovė
 - Atskilo nuo indo-skitų 35 m., 35
 - Prijungta prie Guptų imperijos 405 m.

Vakarų satrapai ar Vakarų kšatrapai (35-405 m.) buvo Sakos valdovai, valdę centrinės ir vakarinės Indijos dalis (Sauraštra ir Malva: dabartinis Gudžaratas, pietų Sindas, Maharaštra, Radžastanas ir Madhja Pradešas). Eritrėjos jūros periplas (jūrų kelių aprašymas) mini „Ariaką“, kuri esą yra Vakarų satrapų valstybė ar bent jos dalis.

Jie buvo Indo-skitų įpėdiniai ir jų bendraamžiai buvo Kušano imperijos, kuri valdė šiaurinę Indijos dalį ir tikriausiai Vakarų satrapai buvo jų vasalai, bei Satavahanų dinastija, karaliavusi centrinėje Indijoje. Jie vadinami „vakarų“, norint atskirti nuo „Šiaurės“ Indo – skitų satrapų, kurie valdė Maturos sritį, tokių kaip Radžuvula ir jo įpėdinių Kušanų imperijos laikotarpiu „Didžiojo satrapo“ Karapalanos ir „Satrapo“ Vanasparos[1]. Nors monetose jie save vadina satrapais, Ptolemėjus II a. „Geografijoje“ vis dar juos vadina Indo – skitais[2].

Iš viso per 350 metų buvo 27 nepriklausomi Vakarų satrapų valdovai.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Kharapallana and Vanaspara are known from an inscription discovered in Sarnath, and dated to the 3rd year of Kanishka, in which they were paying allegiance to the Kushanas. Source: "A Catalogue of the Indian Coins in the British Museum. Andhras etc… " Rapson, p ciii
  2. Ptolemy, „Geographia“, Chap 7



Didžiausios viduriniosios Indijos karalystės
Amžius: Šiaurės vakarai Šiaurės rytai Vidurio Indija Pietų Indija

 III a. pr. m. e.
 II a. pr. m. e.
 I a. pr. m. e.
 I a.


 II a.
 III a.
 IV a.
 V a.
 VI a.
 VII a.
 VIII a.
 IX a.
 X a.
 XI a.
 XII a.