Vaikštantys numirėliai (TV serialas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasSiaubo drama
Kūrėjas (-ai)Frank Darabont
VaidinaAndrew Lincoln
Jon Bernthal
Sarah Wayne Callies
Laurie Holden
Jeffrey DeMunn
Steven Yeun
Chandler Riggs
Norman Reedus
Lauren Cohan
Danai Gurira
Michael Rooker
David Morrissey
Melissa McBride
Scott Wilson
Kompozitorius (-iai)Bear McCreary
Kilmės šalis JAV
Sezonų skaičius11
Serijų skaičius177
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Katie Jacobs
David Shore
Paul Attanasio
Bryan Singer
Trukmė42–45 minutės
Transliacija
Originalus kanalasAMC
Originalus laikotarpis2010 m. spalio 31 d.
Išorinės nuorodos
Tinklalapis

Vaikštantys numirėliai (angl. The Walking Dead) yra amerikiečių siaubo drama, priklausanti AMC televizijai ir paremta „The Walking Dead“ komiksų serija, kurią sukūrė Robert Kirkman, Tony Moore ir Charlie Adlard.

Pagrindinis serialo veikėjas – šerifo pavaduotojas Rikas Grimas, kurį vaidina Andrew Lincoln. Rikas pabunda iš komos ligoninėje ir nesupranta kas įvyko. Grįžęs namo jis nerado savo žmonos ir sūnaus, kai jis išėjo į lauką jo vos neužmuše Morgano sūnus. Morganas paaiškino Rikui kas vyksta tai yra, kad pasaulį užvaldė numireliai. Rikas pasake Morganui, kad jis ieškos savo žmonos- Lorės ir sūnaus- Karlo. Morganas pasakė jog jie turbūt Atlantoje, kur turėtu būt saugu. Rikas išsiruošia į Atlantą jų ieškoti. Vos ne vos ištrūkęs iš zombių Atlantoje, sutinka Gleną, kuris paima Riką kartu su savimi į stovyklą už miesto. Čia Rikas randa savo žmoną Lorę ir sūnų Karlą, bei savo geriausią draugą Šeiną. Ši stovykloje išgyvenusi grupė kartu su Riku ginasi nuo zombių minios, tuo pačiu kaudamasi su kitomis išgyvenusiųjų grupėmis, kurios yra pasiruošusios padaryti bet ką, kad išliktų.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaikštančių numirėlių istorija, kuri yra paremta to paties pavadinimo komiksų serija, pasakoja kaip maža žmonių grupė išgyvena zombių apokalipsę. Pirmas sezonas vyksta Atlantos metropolinės zonoje, o antro – ketvirto sezonų veiksmas vyksta šiaurės Džordžijoje, kaimo vietovėje. Išgyvenusieji ieško saugaus prieglobsčio nuo „vaikštantųjų“ – zombių (taip pagrindiniai veikėjai juos vadina), kurie ėda bet kokį gyvą daiktą, kurį sugauna. O bet koks zombio įkandimas yra pražūtingas, nes žmogus suserga ir tampa zombiu.

Pirmasis sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šerifo pavaduotojas Rikas Grimas yra pašautas ir sužeistas susidūrime su nusikaltėliais. Jis pabunda iš komos apleistoje ligoninėje, kurią netrukus palieka ir atranda apokaliptinį pasaulį, kuriame knibžda zombiai. Jis grįžta į savo savo namus, tikėdamasis surasti žmoną ir sūnų, tačiau jų ten neranda. Rikas sutinka išlikusiuosius Morganą ir jo sūnų Dveiną, kurie paaiškina Rikui situaciją. Rikas apsiginkluoja ir patraukia į Atlantą, kur yra CDC (Centers for Disease Control and Prevention – liet. Ligų kontrolės ir prevencijos centras) centras. Tačiau netrukus jis pamato, jog miestas yra užguitas zombių, kurie netrukus jį apsupa. Riką išgelbėja Glenas Ry, kuris nuvedą jį pas savo išgyvenusiųjų grupę. Zombiai netrukus užpuola šią grupę ir jie yra priversti palikti Marlą Diksoną, nestabilų ir žiaurų grupės narį, kurį Rikas prirakino prie ant stogo esančio nutekamojo vamzdžio.

Už kelių kilometrų už Atlantos, Riko žmona Lori ir jo sūnus Karlas slėpėsi su Šeinu Valšu, Riko policijos kolega ir geriausiu draugu. Rikas dar nežino, jog jie yra Gleno grupėje. Šeinas netyčia suklaidina Lori ir ši tiki, kad jos vyras yra negyvas. Lori, manydama, kad yra našlė, pradeda meilės romaną su Šeinu.

Rikas sugrįžta pas savo šeimą, tampa grupės nariu ir pradeda dalintis vadovavimu su Šeinu. Rikas nusprendžia grįžti į Atlantą su Glenu, T-dogu ir Marlo jaunėliu broliu Dereliu Diksonu, tam kad išgelbėtų Marlą ir pasiimtų paliktus ginklus. Jie atranda, jog Marlas nusikirto savo ranką ir pabėgo. Riko grupelė, grįžusi į stovyklą, randą ją užpultą zombių. Keletas grupės narių žūva. Grupė nusprendžia keliauti į CDC būstinę, Atlantoje, taip tikėdamasi rasti atsakymus.

CDC yra likęs tik vienas žmogus, Daktaras Edvinas Dženeris. Visi kiti pabėgo arba nusižudė. Daktaras paaiškina, jog jis tęsė pandemijos tyrimus, bet nepajėgė rasti vaistų. Dėl kuro trūkumo saugumo generatoriai netrukus inicijuoja viso pastato sunaikinimą. Daktaras ir dar vienas grupės narys, abu praradę viltį, nusprendžia likti pastate. Prieš Rikui ir jo grupei pasprunkant daktaras kažką jam pasako į ausį ir Riko veide atsiranda šokas. Rikas, Lori, Karlas, Derelas, Keirol, Sofija, Glenas, T-dogas, Deilas ir Andrea pasprunka iš CDC pastato prieš įvykstant sprogimui.

Veikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius Veikėjas Sezonai
1 2 3 4 5
Andrew Lincoln Rick Grimes Pagrindinis
Jon Bernthal Shane Walsh Pagrindinis Epizodinis
Sarah Wayne Callies Lori Grimes Pagrindinis
Laurie Holden Andrea Pagrindinis
Jeffrey DeMunn Dale Horvath Pagrindinis
Steven Yeun Glenn Rhee Pagrindinis
Chandler Riggs Carl Grimes Pagrindinis
Norman Reedus Daryl Dixon Periodinis Pagrindinis
Melissa McBride Carol Peletier Periodinis Pagrindinis
Pagrindinis
Michael Rooker Merle Dixon Periodinis Svečias Pagrindinis
Lauren Cohan Maggie Greene Periodinis Pagrindinis
Scott Wilson Hershel Greene Periodinis Pagrindinis
Pagrindinis
Danai Gurira Michonne (Pavaduoja) Pagrindinis
Emily Kinney Beth Greene Periodinis Pagrindinis
David Morrissey The Governor Pagrindinis
Chad L. Coleman Tyreese Periodinis Pagrindinis
Sonequa Martin-Green Sasha Periodinis Pagrindinis
Lawrence Gilliard, Jr. Bob Stookey Pagrindinis

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]