VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakultetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakultetas (TIF)
VILNIUS TECH TIF logotipas
Įkurtas1994 m.
Dekanasprof. dr. Olegas Prentkovskis
VietaVilnius, Lietuva
Svetainėwww.tif.vilniustech.lt
VILNIUS TECH TIF kurtas automobilis
VILNIUS TECH TIF studentai

VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakultetas [1]' - Vilniaus Gedimino technikos universiteto struktūrinis padalinys.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Transporto inžinerijos fakultetas įkurtas 1994 m. Vilniaus technikos universiteto tarybos nutarimu ir pavadintas Transporto fakultetu. Fakulteto taryba 1994 m. balandžio 18 d. Transporto fakulteto dekanu išrinko Automobilių transporto katedros prof. habil. dr. Renių Žeromską. 1995 m. fakultetas pervadinamas Transporto inžinerijos fakultetu. Studijų programos peržiūrimos ir atnaujinamos, pakeičiami ir jų pavadinimai: Transporto inžinerija ir Transporto inžinerinė ekonomika ir vadyba.

Inžinerijos studijų programos 2006 m. vėl sujungiamos į vieną - Transporto inžineriją su specializacijomis.

1998 m. balandžio 18 d. baigiasi dekano R. Žeromsko kadencija. Jį pakeičia Geležinkelių transporto katedros vedėjas prof. habil. dr. Leonas Povilas Lingaitis. Nuo 2007 m. rugsėjo 3 d. fakultetui vadovauja naujas dekanas - prof. habil. dr. Alvydas Pikūnas. Nuo 2009 m. fakultetui vadovauja doc. dr. Vilius Bartulis. Nuo 2015 m. fakultetui vadovauja prof. dr. Olegas Prentkovskis.

Fakultetas aktyviai dalyvauja tarptautiniuose projektuose. Fakultetas organizuoja tarptautines mokslo konferencijas „Transbaltica". Leidžia recenzuojamą periodinį mokslo darbų žurnalą „Transportas". Dalis fakulteto disciplinų dėstoma anglų kalba.

Katedros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fakultetui priklauso 3 katedros:

Automobilių inžinerijos katedra [2][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Automobilių inžinerijos katedra (AIK) yra VILNIUS TECH Transporto inžinerijos fakulteto padalinys, puoselėjantis ir rengiantis automobilių transporto inžinerijos (ATI) studijas ir vertybes tiems, kurie pasiryžę įgyvendinti savo kūrybingumą ir inžinerinį mąstymą. VILNIUS TECH uždavinys aprūpinti šalies transporto sektorių kvalifikuotais, sklandžią jo veiklą užtikrinančiais ir sektoriaus plėtojimui bei inovacijų vystymui parengtais specialistais, kurie gebėtų mokslinę patirtį ir potencialą efektyviai perkelti ir pritaikyti praktiniame gyvenime. Automobilių transporto svarba ir įtaka mūsų kasdienybei leidžia ATI išlikti reikšminga mokslo ir švietimo dalimi, vykdančia nuoseklią ir progresyvią pedagoginę ir mokslinę veiklą. Katedra rengia pirmosios ir antrosios pakopos studijas - nuolatinių, išlyginamųjų ir drauge su kitomis katedromis vykdomų ištęstinių bakalauro studijų formas bei nuolatines magistrantūros studijas. Aktyvūs studentai dalyvauja akademinėje universiteto veikloje, taip pat gilina žinias pagal ERASMUS mainų programą užsienio universitetuose. Siekiant sėkmingos studentų integracijos, platus AIK partnerių ratas suteikia puikias praktikos ir karjeros sąlygas pradėti profesinį kelią įvairiose šalies įmonėse ir valdymo įstaigose. Mūsų absolventams atsiveria galimybė įsilieti į Lietuvos ir užsienio transporto sektoriaus veiklą tiek privačiose įmonėse, tiek valstybinėse įstaigose, arba rinktis mokslinės karjeros kelią – doktorantūros studijas.

Logistikos ir transporto vadybos katedra [3][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Logistikos ir transporto vadybos katedra –viena iš seniausių katedrų, įkurta 1965 m. KPI Vilniaus filiale, tada ji buvo Gamybos ekonomikos katedra. Dabartinis pavadinimas katedrai suteiktas 2014 m. vasario 3 d. Būsimiems katedros absolventams suteikiamos naujausios teorinės bei vertingos praktinės žinios. Katedros rengiami specialistai yra gerai vertinami darbdavių. Už aukščiausius bakalauro baigiamojo darbo įvertinimus studentai skatinami piniginėmis premijomis.

Mobiliųjų mašinų ir geležinkelių transporto katedra [4][redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Transporto technologinių įrenginių katedra įkurta 1985 m. Vilniaus inžinerinio statybos instituto Mechaninės technologijos fakultete. Tada katedra buvo vadinama Statybos ir kelių mašinų katedra. Jos pirmasis vedėjas buvo profesorius habilituotas daktaras Bronislovas Spruogis.

Nuo 1991 iki 1995 m. jau Vilniaus technikos universitete Mechanikos fakultete katedra vadinama Kelių tiesimo ir statybos mašinų katedra.

1994 m. įsikūrus Transporto inžinerijos fakultetui, katedra buvo pavadinta Transporto technologinių įrenginių katedra. Nuo 1995 m. katedros vedėjas yra profesorius habilituotas daktaras Marijonas Bogdevičius.

Transporto technologinių įrenginių katedra rengia kvalifikuotus specialistus, mokančius kurti, eksploatuoti, projektuoti, tyrinėti transporto mašinas, įrenginius ir transporto technologines sistemas. Mūsų absolventai geba spręsti transporto mašinų atskirų sistemų, kelių tiesimo ir priežiūros, kėlimo ir transportavimo, kasybos ir statybos mašinų bei įrenginių, technologinių vamzdynų įvairių konstrukcijų ir technologijų tobulinimo, kūrimo, projektavimo, eksploatavimo, diagnostikos ir remonto bei darbo organizavimo uždavinius.

2017 m. Transporto technologinių įrenginių katedra susijungė su Geležinkelių transporto katedra, naujasis pavadinimas – Mobiliųjų mašinų ir geležinkelių transporto katedra.

Kiti mokslo padaliniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Transporto ir logistikos kompetencijos centras [5]
  • Transporto inžinerijos ir logistikos laboratorija [6]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]