Turkijos oro linijų skrydis 981

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Turkijos oro linijų skrydis 981

Lėktuvo modelis, patekęs į avariją
Duomenys
Data1974 m. kovo 3 d.
VietaErmenonvilio miškas, Prancūzija
Lėktuvo tipasMcDonnell Douglas DC-10
AviakompanijaTurkijos oro linijos
Išvykimo vietaAtatiurko oro uostas, Stambulas
Atvykimo vietaHitrou oro uostas, Londonas (su tarpiniu nusileidimu Paryžiaus Orli oro uoste)
Kelevių335
Įgulos narių11
Žuvusių346
Likusių gyvų0

Turkijos oro linijų skrydis Nr. 981 (angl. Turkish Airlines Flight 981), dar žinomas kaip Ermenonvilio aviakatastrofa1974 m. kovo 3 d. įvykęs skrydis iš Stambulo Atatiurko oro uosto į Londono Hitrou oro juostą, su tarpiniu sustojimu Paryžiaus Orli oro uoste. Aviakatastrofa įvyko, kuomet McDonnell Douglas DC-10 lėktuvas nukrito Ermenonvilio miške, netoli Paryžiaus. Visi 346 keleiviai žuvo. Iki 1977 m. Tenerifės aviakatastrofos tai buvo daugiausiai gyvybių nusinešęs aviacijos incidentas. Iki šiol šis skrydis yra daugiausiai gyvybių nusinešęs incidentas, kuomet nebuvo išgyvenusiųjų.[1]

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad katastrofą sukėlė krovininių durų (angl. cargo door), kurios atsidarė dideliame aukštyje dėl slėgio skirtumų, mechanizmo brokas. Tai sukėlė dekompresiją, dėl kurios lėktuvas tapo nebevaldomas.

Panašus incidentas buvo įvykęs prieš dvejus metus, kai virš Vindsoro McDonnell Douglas DC-10 lėktuve irgi atsidarė krovininės durys. Tirdama pirmąjį atvejį, tyrimo komisija pateikė keletą rekomendacijų, kaip pakeisti orlaivio projektavimą, kad būtų išvengta incidentų, tačiau šis įvykis parodė, kad į nė vieną iš šių rekomendacijų nebuvo atsižvelgta.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ranter, Harro. „ASN Aircraft accident McDonnell Douglas DC-10-10 TC-JAV Bois d'Ermenonville“. aviation-safety.net. Nuoroda tikrinta 2019-03-07.