Trumano šou

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trumano šou

Kilmės šalisJAV
RežisieriusPeter Weir
Prodiuseris (-iai)Scott Rudin
Andrew Niccol
Edward S. Feldman
Adam Schroeder
Scenaristas (-ai)Andrew Niccol
VaidinaJim Carrey
Laura Linney
Noah Emmerich
Natascha McElhone
Holland Taylor
Ed Harris
Metai1998
Žanraskomedija-drama
Trukmė103 min.[1]
Kalbaanglų k.
PlatintojasAndrew Niccol
Biudžetas60 mln. JAV dol.[2]
Pajamos264,1 mln. JAV dol.[3]
IMDb įrašas

Trumano šou (angl. The Truman Show) – 1998 m. amerikiečių psichologinė komedija-drama, režisuota Peter Weir, prodiusuota Scott Rudin, Andrew Niccol, Edward S. Feldman ir Adam Schroeder, scenarijaus autorius – Andrew Niccol. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Jim Carrey, vaidinantis Trumeną Burbanką, žmogų, užaugusį ir gyvenantį įprastą gyvenimą, kuris, jam nežinant, vyksta didelėje filmavimo aikštelėje, apgyvendintoje televizijos laidos apie jį aktorių.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

„Trumano šou“ – realybės šou, kuris filmuojamas 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę tūkstančiais paslėptų kamerų ir transliuojamas viso pasaulio auditorijai. Kristofas, laidos kūrėjas ir vykdomasis prodiuseris, siekia užfiksuoti autentiškas Trumeno emocijas ir suteikti žiūrovams visą informaciją apie šį žmogų. Kadangi Trumenas buvo pasirinktas nuo gimimo po nepageidaujamo nėštumo, Kristofas teigia, kad Trumaną įsivaikino ne tik šou, bet ir „pasaulis“. Trumeno gimtasis miestas Seahaven Island yra ištisa didžiuliame kupole pastatyta scenografija, kurioje gyvena įgulos nariai ir aktoriai, pabrėžiantys produktų reklamą, iš kurios šou gauna pajamas. Sudėtinga scenografija leidžia Kristofui kontroliuoti beveik kiekvieną Trumeno gyvenimo aspektą, įskaitant orą.

Kad Trumenas nesuprastų, jog jį supantis pasaulis netikras, Kristofas sukuria scenarijus, kurie atbaido Trumeną nuo troškimo tyrinėti, pavyzdžiui, jo tėvo mirtis per audrą jūroje, kad įskiepytų akvafobiją, taip pat nuolat transliuoja ir spausdina pranešimus apie kelionių pavojus ir privalumus likti namuose. Tačiau Kristofas negali numatyti visų Trumeno veiksmų. Studijų metais Trumenas ketino įsimylėti ir vesti bendrakursę Merilę, bet įsimylėjo Silviją. Nors Silvija buvo greitai pašalinta iš spektaklio, Trumenui dar nespėjus atskleisti jo esmės, jis slapta svajoja apie gyvenimą su Silvija. Šiuo tikslu jis siekia nukeliauti į Fidžį, kur, kaip jam buvo pasakyta, persikėlė Silvijos šeima. Realiame pasaulyje Silvija dalyvauja kampanijoje „Išlaisvink Trumeną“, kuri kovoja už Trumeno paleidimą iš programos.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The Truman Show“. British Board of Film Classification. Suarchyvuota iš originalo 2021-01-30.
  2. „The Truman Show (1998) - Financial Information“. The Numbers. Suarchyvuota iš originalo 2016-01-05.
  3. „The Truman Show (1998)“. Box Office Mojo. Suarchyvuota iš originalo 2016-01-02. Nuoroda tikrinta 2015-12-27.