Trūkstama dėlionės dalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Trūkstama dėlionės dalismatematinė optinė apgaulė, susidedanti iš dviejų geometrinių figūrų derinių. Atrodo, kad abu deriniai suformuoja 13×5 dydžio stačius trikampius, bet viename jų yra 1×1 dydžio skylė. Kadangi figūrų deriniai yra sudaryti iš identiškų dalių, jų užimami plotai turėtų būti lygūs, todėl kyla klausimas, iš kur atsiranda skylė.

Manoma, kad šį konkretų galvosūkį-iliuziją išrado Niujorko magas mėgėjas Paulas Curry 1953 m.[1]

Paaiškinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keturios figūros (geltona, raudona, mėlyna ir žalia) iš tikrųjų užima 32 langelių plotą, bet trikampis yra 13 langelių pločio ir 5 langelių aukščio, taigi atrodo, kad plotas turėtų būti .

Paslaptis tame, kad mėlyno trikampio kraštinių santykis yra 5:2 (=2.500:1), o raudono 8:3 (≈2.667:1). Todėl abu figūrų deriniai iš tikro nėra taisyklingi trikampiai - vieno įžambinė yra išlenkta į viršų, o kito - į apačią. Kadangi išlenkimas yra tik maždaug 1/28 langelio, pamatyti jį yra sunku. Bet įsižiūrėjus į tašką, kur raudonas trikampis liečiasi su mėlynu ir palyginus jį su tuo pačiu tašku kitoje figūroje, matyti, kad pirmajame trikampyje įžambinė eina šiek tiek žemiau langelių linijos, o antrajame - šiek tiek aukščiau.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gardner, Martin (1956). Mathematics, Magic and Mystery. New York: Courier Corporation. ISBN 978-0-486-20335-5.