Tomb Raider III

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tomb Raider III
Kūrėjas Core Design
Leidėjas Eidos Interactive
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1998 m.
Žanras (-ai) nuotykių, veiksmo
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB: Teen
Platforma PlayStation, Windows, Mac
Versija
Variklis
Platinimas
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Tomb Raider II
Kitos dalys Tomb Raider

Tomb Raider III (kitaip „Tomb Raider III: Adventures of Lara Croft“) – 1998 m. kompiuterinis žaidimas „PlayStation“, „Windows“ ir „Mac“ sistemoms. Tai vieno žaidėjo nuotykių ir veiksmo žaidimas, 3-oji „Tomb Raider“ žaidimų serijos dalis, pasakojanti apie anglų archeologės Laros Kroft nuotykius.

Vėliau žaidimas publikuotas „PlayStation Network“ ir „Steam“ tinkluose, GOG.com sistemoje. Bendri žaidimo pardavimai viršijo 6 mln. kopijų.[1] Metacritic.com duomenimis, žaidimas kritikų vidutiniškai įvertintas 76 balais iš 100 „PlayStation“ sistemai.[2]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Tomb Raider III“ yra vieno žaidėjo žaidžiamas nuotykių, veiksmo ir galvosūkių žaidimas. Veiksmas vyksta kompiuterinės 3D grafikos aplinkoje iš trečiojo asmens perspektyvos. Žaidimo kūrėjai − britų „Core Design“ studija, leidėjas − „Eidos Interactive“.

Žaidime yra naujovių lyginant su ankstesniu „Tomb Raider II“ žaidimu. Lara Kroft gali judėti pakibusi rankomis ant aukštai esančių tvirtinimų, šliaužti ir įvesta sprintinio bėgimo režimo funkcija trumpam laikui. Nuotykių metu Lara Kroft gali naudotis keturračiu motociklu, kajaku ir kateriu. Džiunglių lygių ežeruose Larą gali užpulti piranijos, kurių Lara negali iššaudyti. Antarktidos lygiuose yra įvestas laiko limitas, per kurį Lara sušala įkritusi į vandenį. Žaidimo grafika patobulinta atmosferiniais šviesos, sniego, vandens efektais.

Žaidime valdoma britų archeologė ir nuotykių ieškotoja Lara Kroft. Žaidimo eigoje Lara sprendžia patekimo galvosūkius, kovoja su pasitaikančiais priešininkais ir gyvūnais. Žaidimo lygiai yra didesni nei pirmųjų „Tomb Raider“ žaidimų, todėl žaidimas yra sunkesnis, nes dažnai nežinoma, kur Larai eiti, ir aktyvavus kurį nors durų atidarymo mechanizmą, būna neaišku, kurioje vietoje atsidarė praėjimas. „PlayStation“ versijoje žaidimo eigą galima išsaugoti tik ties lygiuose pasitaikančiais kristalais. Tokiu būdu, žuvus Larai, žaidimo eiga tęsiama tik nuo ankstesnio kristalo. PC versijoje žaidimo eigą galima išsaugoti bet kuriame taške, o kristalai atstato Laros gyvybės rezervą kaip maža vaistinėlė.

Lara Kroft ginkluota tradiciniais dviem pistoletais su neišsenkančia šovinių atsarga. Kiti ginklai ir riboti kiekiai šovinių jiems randami žaidimo eigoje. Didelę dalį žaidimo užima platformerio elementai: šokinėjimas, lipimas ir laikymasis ant įvairių sienų atbrailų. Žaidime Larai reikia išvengti daug ir įvairių spąstų. Žaidime yra naujiena: po pirmųjų lygių įvesta galimybė pasirinkti tolimesnę Laros nuotykių vietovę iš trijų.

Žaidimo geografinės vietos:

Treniruočių vietovė:

Žaidimo vietovės:

Lara Kroft su tradiciniais dviem pistoletais žaidimo metu

Pradžios lygiai:

Laisvai pasirenkami lygiai:

Pabaigos lygiai:

Surinkus visus žaidime išslapstytus 59 trofėjus, užbaigus žaidimą pasiekiamas papildomas žaidimo lygis.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Prieš milijonus metų į Žemę nukrito meteoritas Antarktidos saloje, kai planetos klimatas dar buvo šiltas. Pirmieji žmonės, atsikraustę į salą, surado šį meteoritą ir iš jo iškirto 4 artefaktus, kuriuos laikė stebuklingais ir garbino. Po to, kai artefaktai pradėjo rodyti stebuklingas galias, polineziečiai išsigando ir paliko salą. Vėliau klimatas atšalo ir 1834 m. artefaktai buvo rasti keliautojų, kurie juos išvežė. Dr. Mark Willard kompanija 1998 m. pradeda paieškas Antarktidoje, kur, pagal keliautojų užrašus, galima tikėtis rasti meteoritą. Tuo metu Lara Kroft leidžiasi į artefaktų paieškas Indijos šventykloje, dar nežinodama, kad ieškomas artefaktas yra vienas iš 4 meteorito artefaktų, keliautojų senais laikais išvežtų iš Antarktidos...

Tomb Raider III: The Lost Artifact[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Tomb Raider III: The Lost Artifact“ yra žaidimo tęsinys, išleistas 2000 m. tik PC „Windows“ ir „Mac“ sistemoms ir atitinka „Tomb Raider II Gold“ papildymą. Šis papildymas sudarytas tik iš 6 lygių, kurių metu Larai reikia rasti penktąjį meteorito fragmentą, kuris neminimas pagrindiniame žaidime.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]