Tinklinis Lenkijoje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Tinklinis yra viena iš populiariausių sporto šakų Lenkijoje. Tinklinio turnyrus Lenkijoje organizuoja PZPS. Ji yra tarptautinių organizacijų FIVB ir CEB narė. Nuo 2000 m. svarbiausius tinklinio turnyrus Lenkijoje - čempionatus tarp vyrų ir moterų komandų - organizuoja PLPS.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į Lenkiją tinklinį atvežė YMCA (angl. Young men's Christian association - Jaunų vyrų krikščionių asociacija), pirmos parodomosios rungtynės buvo sužaistos Varšuvoje 1919 metais. Jau kitais metais Lodzėje buvo pravestas turnyras tarp mokyklinių komandų.

Iš pradžių tinklinį žaide daugiausia mokyklose. Žaidimas turėjo daug populiarių pavadinimų (lenk. przebijanka, lenk. latająca piłka ar lenk. dłoniówka). Lenkijoje žaidimas išpopuliarėjo dėl YMCA instruktorių. Vienas iš pirmųjų tinklinio klubų buvo įkurtas vidurinėje mokykloje Varšuvoje. Po to buvo reguliariai pradėti žaisti tarpmokykliniai turnyrai.

Nuo 1923 metų buvo sparti Lenkijos tinklinio plėtra. Susikūrė pirmieji tinklinio skyriai ir klubai Varšuvoje. To pačių laikų klubai susiformavo kituose miestuose: Krokuvoje, Lodzėje, Lvove, Balstogėje, Liubline, Poznanėje ir kitose miestuose. Buvo sureguliuoti organizaciniai klausimai, dėl žaidimų valstybės mastų.

Tarpukariu tinklinis vystėsi asociacijoje kartu su keletą kitų disciplinų. Asociacija ne karta keitė savo pavadinimus ir jungė kelias žaidybinės sporto šakas. Lenkijos tinklinio oficiali gimimo data laikomi 1928 metai, tada Varšuvoje ir Lodzėje buvo organizuoti miestu čempionatai. Taip pat buvo organizuotas susitikimas tarp šių miestų komandų (tiek vyrams, tiek moterims).

1929 metais Varšuvoje įvyko pirmasis Lenkijos tinklinio čempionatas. Pirmais čempionais tapo moterų klubas iš Varšuvos AZS Warszawa ir vyrų komanda iš Lodzės YMCA Łódź.

Lenkijos tinklinio sąjunga (lenk. Polski Związek Piłki Siatkowej (PZPS)) kaip savarankišką sportinę organizaciją buvo įkurta 1957 m. birželio 30 d. per Nacionalinę ataskaitinę-rinkiminę konferenciją.

Lenkijos moterų rinktine pirmas savo tarptautinės rungtynės žaide Varšuvoje 1948 m. vasario 14 d. Juos varžovės buvo Čekoslovakijos moterų rinktinė. Mačą laimėjo lenkės 3:1. Po dvejų savaičių Lenkijos vyrų rinktinė debiutavo mače prieš vyrus iš Čekoslovakijos ir pralaimėjo 2:3.

Lenkijos tinklinio sąjunga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenkijos tinklinio sąjunga (lenk. PZPS) Lenkijos tinklinio vykdomoji institucija, veikianti Lenkijoje ir atstovaujanti Lenkijos tinklinį valstybėje ir juos sienų.

Tinklinio sąjunga kontroliuoja nacionalines vyrų ir moterų rinktines, taip pat organizuoja vyrų ir moterų lygų bei taurės varžybas, išskyrus PlusLiga ir Orlen liga.

Sąjungos buveinė randasi Varšuvoje. Į sąjungą įeina 16 vaivadijų skyrių. Dabartinis sąjungos pirmininkas nuo 2004 metų yra Miroslavas Pšedpelskis (lenk. Mirosław Przedpełski).

Profesionalia Tinklinio Lyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesionalia Tinklinio Lyga (lenk. Profesjonalna Liga Piłki Siatkowej S.A.) - akcinė bendrovė kasmet organizuojančia tinklinio čempionatą Lenkijoje tarp vyrų ir moterų komandų, stipriausiose šalies lygose. Taurės etapuose, kur dalyvauja stipriausios tinklinio komandos, bendradarbiauja su PZPS. Pati organizuoja Supertaurių mačius.

2000 m. birželio 30 d. Poznanėje 10 stipriausių vyrų tinklinio komandų ir PZPS sudarė Profesionalia tinklinio lyga.

Visos televizijos, radijo, interneto ir reklamos teisės susijusios su tinklinio varžybomis, kurias organizuoja PLPS, priklauso PLPS.

Lygos buveinė randasi Varšuvoje. Dabartinis Lygos pirmininkas nuo 2000 metų yra Artūras Popko (lenk. Artur Popko).

Lenkijos rinktinė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lenkijos nacionalinio tinklinio rinktinė - tinklinio komanda, atstovaujanti Lenkijos Respublikai tarptautinėse rungtynėse ​​ir sporto varžybose. Vyriausias treneris atrenka visus rinktinės dalyvius, kurie turi Lenkijos pilietybę. Atstovauja Lenkija tarptautinėje arenoje per visas FIVB ir CEV organizuojamus varžybas (Olimpinės žaidynės, pasaulio čempionatai, Europos čempionatai, Pasaulio taurė, Pasaulio čempionų taurė, Pasaulio lyga, Gran-prix ir Euroliga) . Atsakinga už jos veikimą yra Lenkų tinklinio sąjunga.

Lenkijos vyrų rinktinė 9 kartus dalyvavo Olimpinėse žaidynėse ir 1976 metais Monrealije laimėjo aukso medalius. 16 kartų dalyvavimo ir 2 aukso ir 1 sidabro medaliai iškovoti per pasaulio čempionatus. Dar 2 sidabro ir 1 bronzos medaliai iškovoti per Pasaulio taurės varžybos. Pasaulio ligoje rinktinė iškovojo 1 aukso medalį ir 1 bronzinį. Europos čempionatuose komanda dalyvavo 25 kartus ir iškovojo 1 aukso, 5 sidabro ir 2 bronzos medalius.

Lenkijos moterų rinktinė 3 kartus dalyvavo Olimpinėse žaidynėse ir 2 kartus iškovojo bronzos medalius. Per pasaulio čempionatus moterys iškovojo 3 medalius: 1 sidabro ir 2 bronzos. Europos čempionatuose rinktinė gavo visų spalvų medalius: 2 - aukso, 5 - sidabro ir 4 bronzos. Bronzos medalis iškovotos per Euroligos turnyrą. Antra vieta iškovota per Europos žaidynės.

Vyrų turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Visus vyrų tinklinio turnyrus iki 2000-2001 metų sezono organizavo Lenkijos tinklinio sąjunga. Nuo minėto sezono PlusLiga organizuoja Profesionali Tinklinio Lyga. Lenkijos taurės ir supertaurės varžybos organizuoja dvi organizacijos.

PlusLiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 1929 m. iki 2000-2001 metų sezono buvo surengta 64 čempionatai. Nuo 1953 m. buvo įvesta lygų sistema. Nuo 2000-2001 metų sezono organizavimą perėmė PLPS. Čempionatai vyksta kasmet (išskyrus kelius metus).

PlusLiga yra aukščiausio lygio tinklinio lyga Lenkijoje. Dabar lygoje žaidžia dviejų ratų sistemą ir play-off 14 komandų. Play-off laimėtojas skelbiamas Lenkijos čempionų.

Pagal dabartinį CEV reitingą čempionas, antros ir trečios vietos prizininkai žaidžia Čempionų lygoje. 4 vietą užėmusia komanda žaidžia CEV taurės varžybose, o 5 - Challenge taurės varžybose.

Žvaigždžių mačas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žvaigždžių mačas Plius Lygos (lenk. Mecz Gwiazd PlusLigi) organizuojamas nuo 2009 metų. Visus žaidėjus šiam mačui išrenka per Internetą sirgaliai. Visos surengtos lėšos skirtos tinklininkams, kuriems reikalinga pagalba. Pirmas mačas buvo sužaistas Varšuvoje 2009 m. sausio 17 d.

I lyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antra pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Įkurta prieš 1989-1990 metų sezoną. Dabar lygoje žaidžia dviejų ratų sistemą ir play-off 12 komandų. 8 stipriausios žaidžia dėl nugalėtojo titulo ir patekimo į PliusLiga. 4 silpniausios play-off sistemą nustato silpniausios dvi komandos, kurios sekantį sezoną žais II lygoje.

II lyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trečią pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Įkurta prieš 2006-2007 metų sezoną. Lyga padalinta į 6 grupės po 8-9 komandos geografinių principų. Lygoje žaidžia dviejų ratų sistemą kiekvienoje grupėje. Po dvi stipriausios pereina į kitą etapą kur vėl žaidžiama dviejų ratų sistemą trijose grupėse. Dvi stipriausios komandos pereina į pusfinalio turnyrą. Dvi stipriausios iš pusfinalio sudaro dvi finalinės poras. Finalų nugalėtojai sekantį sezoną žais I lygoje. Silpniausios pirmojo etapo kiekvienos grupės komandos sekantį sezoną žais III lygoje.

III lyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ketvirtą pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Turnyrai vyksta 16 grupėse dviejų ratų sistemą. Grupės sudarytos kiekvienoje vaivadijoje. Grupių nugalėtojai patenka į II lygą. Silpniausios grupių komandos patenka į IV lygą, jei tokia lyga yra toje vaivadijoje. Turnyrus organizuoja PZPS vaivadijų skyriai.

IV lyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Penktą (silpniausia) pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Turnyrai vyksta 16 grupėse dviejų ratų sistemą. Grupės sudarytos kiekvienoje vaivadijoje. Grupių nugalėtojai patenka į III lygą. Turnyrus organizuoja PZPS vaivadijų skyriai.

Taurė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis taurės turnyras buvo organizuotas 1932 m. Turnyras nuo 1981-1982 metų sezono vyksta kasmet. Iki to laiko kai kuriais metais turnyras neįvyko. Turnyre gali dalyvauti visi tinklinio klubai iš Lenkijos, kaip profesionalus, taip ir mėgėjiški. Nuo 1981 m. iki šiol vadinasi Lenkijos taurė (lenk. Puchar Polsk). Nuo 2000-2001 m. sezono PZPS organizuoja kartu su PLPS.

Supertaurė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl Supertaurės nuo 2012 m. kasmet lošia Lenkijos čempionas ir Lenkijos taurės nugalėtojas.

1995 m. buvo sužaistos rungtynės dėl PZPS Supertaurės.

Moterų turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Orlen liga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal dabartinį CEV reitingą čempionas, antros vietos prizininkas žaidžia Čempionių lygoje. 3 vietą užėmusia komanda žaidžia CEV taurės varžybose, o 4 - Challenge taurės varžybose.

Žvaigždžių mačas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žvaigždžių mačas Orlen Lygos (lenk. Mecz Gwiazd PlusLigi Kobiet) organizuojamas nuo 2009 metų. Visos žaidėjos šiam mačui išrenka per Internetą sirgaliai. Visos surengtos lėšos skirtos tinklininkėms, kurioms reikalinga pagalba. Pirmas mačas buvo sužaistas Naujajam Sonče 2009 m. sausio 3 d.

I liga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antra pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Dabar lygoje žaidžia dviejų ratų sistemą ir play-off 12 komandų. 8 stipriausios žaidžia dėl nugalėtojo titulo ir patekimo į Orlen Liga. Silpniausios komandos sekantį sezoną žais II lygoje.

II liga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trečią pagal pajėgumą tinklinio lyga Lenkijoje. Lyga padalinta į 4 grupės po 7-10 komandos geografinių principų. Lygoje žaidžia dviejų ratų sistemą kiekvienoje grupėje. Stipriausios komandos play-off sistema kovoja dėl pateikimo į I lyga. Silpniausios kiekvienos grupės komandos sekantį sezoną žais III lygoje.

III liga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IV liga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taurė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmasis taurės turnyras buvo organizuotas 1932 m. Turnyras nuo 1981-1982 metų sezono vyksta kasmet. Iki to laiko kai kuriais metais turnyras neįvyko. Turnyre gali dalyvauti visi tinklinio klubai iš Lenkijos, kaip profesionalus, taip ir mėgėjiški. Nuo 1981 m. iki šiol vadinasi Lenkijos taurė (lenk. Puchar Polsk). Nuo 2005-2006 m. sezono PZPS organizuoja kartu su PLPS.

Supertaurė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dėl Supertaurės nuo 2005 m. kasmet lošia praeito sezono Lenkijos čempionas ir Lenkijos taurės nugalėtojas, jei taurė ir čempionatą laimėjo tas pats klubas, tai su juo žaidžia taurės finalininkas.

Įvairus[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2014 metais per pasaulio čempionatą, kuris vyko Lenkijoje, buvo pagerintas žiūrovų rekordas per vienas rungtynės pasaulio čempionate. Per atidarymo rungtynės Lenkija - Serbija, kurie vyko Varšuvos nacionaliname stadione, susirinko 61500 žiūrovų.[1]

1935 ir 1936 metais tarp Lenkijos vyrų taurės varžybų pusfinalistų buvo klubas iš Vilniaus Ognisko. Lenkijos vyrų čempionate 1930 ir 1934 metų sezonuose šis klubas iškovojo bronzos medalius, o 1933 metais - sidabro.

1935 metais vyrų klubas iš Vilniaus AZS Wilno užemė 2 vietą, o 1938 metais tapo Lenkijos čempionų.

1934 metais moterų klubas iš Vilniaus AZS Wilno užemė 3 vietą Lenkijos čempionate.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]