Tikrasis pačiulis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pogostemon cablin
Pačiulis (Pogostemon cablin)
Pačiulis (Pogostemon cablin)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Notreliečiai
( Lamiales)
Šeima: Notreliniai
( Lamiaceae)
Gentis: Pačiulis
( Pogostemon)
Rūšis: Tikrasis pačiulis
( Pogostemon cablin)

Tikrasis pačiulis (Pogostemon cablin) − notrelinių (lūpažiedžių) šeimos daugiametis žolinis, vaistinis augalas arba puskrūmis, kilęs iš Pietryčių Azijos.

Pačiulis kilęs iš Filipinų salų. Jis auginamas Javos, Sumatros, Rejunjono, Singapūro, Seišelių ir Filipinų salose. Pagrindinis stiebas 70–100 cm aukščio, kero skersmuo 70–120 cm. Lapai priešiniai, tamsiai žali, plačiai kiaušiniški. Žiedai balti arba blyškiai alyviniai, susitelkę varputėmis arba menturiais. Vaisius − riešutėlis. Iš pačiulio lapų gaunamas eterinis aliejus, o džiovintais lapais naikinami vabzdžiai.

Pačiuliai dėl stipraus, specifinio kvapo šimtus metų naudojami kvepaluose, smilkaluose, kaip vaistai ir kaip vabzdžius atbaidančios medžiagos. Žodis pačiulis kilęs iš tamilų kalbos patchai, kuris reiškia žalias ir ellai − lapai. Pačiuliai mėgsta karštį, bet auga paunksmėje. Nudžiūna, jei jiems pritrūksta vandens, tačiau palaistyti iškart atsigauna. Žiedai kvepia stipriausiai. Pačiulius įmanoma dauginti sėklomis, tačiau jos tokios trapios, jog gabenant suyra, todėl pačiuliai dažniausiai dauginami ataugomis.

Pačiulių eterinis aliejus gydo nuo odos infekcijų. Jis gerai susitvarko su grybelinėmis ir bakterinėmis infekcijomis, kovoja su virusais. Pačiulių eterinis aliejus itin tinka plaukams, ypač suveltiems, prižiūrėti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]