Thagiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Thugiai)
XIX a. piešinys, vaizduojantis thagius, smaugiančius keliautoją

Thagiai (angl. Thuggee, hind. ठग्गी, IAST: ṭhaggī) – Pietų Azijoje paplitusi organizuota plėšikų gauja. Pirmas jos paminėjimas žinomas 1350 m. veikale Ẓiyāʾ-ud-Dīn Baranī, ji gyvavo iki XIX a. pr., kai buvo išnaikinta britų.

Thagiai buvo gerai organizuota grupuotė, veikusi Pietų Azijoje (daugiausia Indijoje). Jos pavadinimas kildinamas iš sanskrito sthaga – „klastingas, suktas, nedoras“, nuo sthag-/sthagnati – „slėpti, dengti, nutylėti“. Tai buvo pakelių plėšikai, kurie klastos būdu prisijungdavo prie keliautojų (tiek pavienių, tiek didelių karavanų) ir, įgavę jų pasitikėjimą, pasitaikius progai nužudydavo ir apiplėšdavo. Thagiai turėdavo įvairius metodus, kaip apgauti keliautojus. Jie apsimesdavo vedliais, dažnai veikdavo grupėmis, su būsimomis aukomis praleisdavo, jei reikia, keletą dienų, kol rasdavo tinkamą laiką ir metą žmogžudystei. Dažniausiai žudydavo pavakare arba naktį, atokiose vietose. Aukų žudymui plačiai naudojo smaugimo virvę (noose, phasingar) ar kitaip auką pasmaugdavo (diržu, suvyniotu turbanu ir kt.). Lavonus užkasdavo, įmesdavo į artimiausią šulinį ar kitaip paslėpdavo.

Thagių sistema buvo griežtai disciplinuota, veikė darbo pasidalinimas (žvalgai, aukos užkalbėtojai, įkalčių naikintojai ir kt.). Gaujos vadas buvo vadinamas džemadaru. Thagiu dažniausiai buvo tampama per giminystės liniją, taip pat juo buvo galima tapti praėjus gaujos narių išbandymus kandidatui, jos nariais buvo paverčiami pagrobti vaikai. Kiek ši gauja nužudė žmonių nėra žinoma, yra spėjimų, kad jų aukomis tapę ~2 mln. žmonių, nors dauguma pateikia mažesnius skaičius. Thagių džemadaras Behramas, gyvenęs 17651840 m., Gineso rekordų knygoje įrašytas kaip daugiausia žmonių nužudęs žmogus. Jam priskirtos 931 žmogžudystės, tačiau šis skaičius nepaliudijamas.

XIX a. britai, užvaldę Indiją, pradėjo organizuotą thagių persekiojimą, pritaikė tam naujas teisines ir informacines sistemas, detektyvinę metodologiją. Apie 1830 m. thagiai buvo išnaikinti.

Britų valdymo laikais apie thagius sklido įvairios legendos, vėliau jie tapo populiariu filmų, knygų tematikos objektu. Vyravo įsivaizdavimas, kad thagiai yra religinė sekta, garbinanti mirties deivę Kali, ir žudanti žmones jos labui. Tačiau iš tiesų, dauguma britų sugautų thagių buvo musulmonai. Nors neneigiama, kad jie turėję savitų ritualų, visgi pagrindine jų veiklos priežastimi laikomas noras pasipelnyti.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Dash, Mike Thug: the true story of Indias mola ram killed thousands' ISBN 1-86207-604-9, 2005
  • Dutta, Krishna (2005) The sacred slaughterers. Book review of Thug: the true story of India’s murderous cult by Mike Dash. In The Independent (Published: 8 July 2005) text Archyvuota kopija 2005-07-12 iš Wayback Machine projekto.
  • Guidolin, Monica „Gli strangolatori di Kali. Il culto thag tra immaginario e realtà storica“, Aurelia Edizioni, 2012, ISBN 978-88-89763-50-6.
  • Paton, James 'Collections on Thuggee and Dacoitee', British Library Add. Mss. 41300
  • Woerkens, Martine van The Strangled Traveler: Colonial Imaginings and the Thugs of India (2002)