Thrash metalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
 *  Sunkiojo metalo muzikos stiliai  * 
 *  Juodasis metalas  * 
 *  Mirties metalas  * 
 *  Lemties metalas  * 
 *  Folklorinis metalas  * 
 *  Gotikinis metalas  * 
 *  Simfoninis metalas  * 
 *  Metalkoras  * 
 *  Nu metalas  * 
 *  Pop metalas  * 
 *  Jėgos metalas  * 
 *  Progresyvusis metalas  * 
 *  Greitasis metalas  * 
 *  Trankusis metalas  * 

Thrash Metal (iš angl. thrash – mušti, daužyti) – metalo muzikos pakraipa. Pasižymi gana dideliu atlikimo greičiu, greitomis, žemame diapazone atliekamomis ritminėmis figūromis (rifais), kuo skiriasi nuo klasikinio sunkiojo metalo, taip pat paprastomis aranžuotėmis ir agresyviu vokalu. Vokalo linijos dažnai disonuoja su instrumentine faktūra, nors bendrai vokalinės manieros, nors ir forsuojančios ir ekspresyvios (dažniausiai pasitaiko žemi, vyriški balsai), negalima būtų pavadinti antimuzikalia. Dainų tekstai dažnai turi visuomenės sanklodos kritikos elementų, susiję su įvairiais socialinės neteisybės pasireiškimais. Tekstuose dažnai naudojami grubūs išsireiškimai, kuo trash metal siejasi su hardcore.

Žanro bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trankusis metalas pasižymi ypatingai greitu atlikimo tempu, greitais žemo dažnio gitarų rifais, aukštai grojamais solo, būgnai mušami dviem pedalais vietoj vieno, vokalas dažnai agresyvus.

Gitarų solo dažniausiai grojamas labai aukštuose skirsniuose, labai greitai, kartais naudojama prispaudimo dviem rankom technika (stygos spaudžiamos ne tik kairiosios, bet ir dešiniosios rankos pirštais). Grojama tiek pirštais, tiek mediatoriumi. Dažnai grojama harmoninio minoro dermėje ir judama tritonio garsais (pvz., Metallica – Fade to black). Tritonio garsais dažnai grojamos ir įprastos partijos, ne tik solo.

Thrash metal bosistai dažnai taip pat naudoja mediatorius, tam kad tempu neatsilikti nuo kitų gitarų ir būgnų, nors kai kurie (pvz., Cliff Burton, Robert Trujillo, Greg Christian) groja ir pirštais. Kai kurie bosistai naudoja išderintas gitaras, kartais bosinės gitaros jungiamos prie sintezatorių ir garsas modifikuojamas pridedant efektų (paprastai iki thrash metal bosinių gitarų garso niekas nemodifikuodavo).

Būgnininkai naudoja arba dviejų pedalų būgnus, arba pasistato vienodų būgnų poras, tam kad išgauti trankesnį ir grėsmingesnį garsą.

Ištakos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Thrash metal šaknis galima rasti XX a. septintojo dešimtmečio pabaigoje – aštuntojo dešimtmečio pradžioje, kai keletas grupių ėmė derinti New Wave of British Heavy Metal su hardcore punk elementais (ypač mušamųjų tempu), sukurdamos naują žanrą, kuris atsiskyrė nuo punk. Lyginant su susijusiu speed metal ši pakraipa yra žymiai agresyvesnė. Dviem grupėm priskiriamas didelis vaidmuo vėlesniam thrash atsiradimui, tai – Venom ir Motörhead. Šios grupės laikomos proto – thrash atstovais.

Stiliaus atsiradimas siejamas su keturiomis JAV grupėmis: Anthrax, Metallica, Slayer ir Megadeth. Nemažą įtaką trash metalui turėjo amerikietiškas hardcore punk.

Pirmuoju thrash albumu paprastai laikomas Metallica albumas Kill 'em All, išleistas 1983 m. Šalia Metallica daugelis svarbių thrash grupių yra iš San Francisco Bay rajono, tarp jų Exodus, Testament ir Death Angel. Thrash metal judėjimo aukščiausias taškas pasiektas maždaug tarp 1986 ir 1988 m.

thrash metal išsivystė kiti ekstremalūs metalo stiliai: