The End of the F***ing World

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ŽanrasKomedija, drama
Kūrėjas (-ai)Charlie Covell
Režisierius (-iai)Jonathan Entwistle
Lucy Tcherniak
Lucy Forbes
Destiny Ekaragha
VaidinaAlex Lawther
Jessica Barden
Gemma Whelan
Wunmi Mosaku
Steve Oram
Christine Bottomley
Navin Chowdhry
Barry Ward
Naomi Ackie
Kilmės šalisJungtinė Karalystė Jungtinė Karalystė
Sezonų skaičius2
Serijų skaičius16
Gamyba
Prodiuseris (-iai)Katie Jacobs
David Shore
Paul Attanasio
Bryan Singer
Trukmė19–24 min.
Transliacija
Originalus kanalasChannel 4
All 4
Originalus laikotarpis2017 m. spalio 24 d. – 2019 m. lapkričio 4 d.
IMDb įrašas

The End of the F***ing World – britų komedijos žanro serialas, paremtas Charles Forsman grafinio romano identišku pavadinimu motyvais. Jungtinėje Karalystėje, Channel 4 kanalu pradėtas transliuoti 2017 m. spalio 24 d., o nuo 2018 m. sausio 5 d. per Netflix pradėtas rodyti ir likusiam pasauliui. „The End of the F***ing World“ sudaro du sezonai susidedantys iš 16-os serijų. Serialą sukūrė prodiuseriai Jonathan Entwistle ir Lucy Tcherniak. Britų akademijos televizijos apdovanojimuose serialas nominuotas geriausio metų dramos kategorijoje.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Septyniolikmetis paauglys Džeimsas mano, kad jis yra psichopatas. Anksčiau žudyti gyvūnus buvo jo hobis, bet su laiku Džeimsui pradėjo nebepakakti smulkių aukų, jis nori suplanuoti tikrą žmogžudystę. Mokykloje jis susipažįsta su septyniolikmete, maištinga Alisa, kurią ir pasirenka savo pirmąja auka. Ji pasiūlo Džeimsui pabėgti kartu ir jį patraukia ši puiki galimybė nužudyti Alisą. Visgi jų kelionė per Angliją pažadino Džeimso iki šiol neegzistavusius jausmus.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Alex Lawther vaidina Džeimsą, septyniolikmetį kuris save laiko psichopatu. Džeimsas yra uždaras, nekalbus ir svajoja apie žudymą kažko didesnio nei maži gyvūnėliai, kuriuos jis žudė iki šiol.
  • Jessica Barden vaidina Alisą. Ji spontaniška, pasiduodanti impulsams, desperatiška. Pradžioje ji turėjo būti Džeimso auka, vėliau tampa jo simpatija.
  • Steve Oram vaidina Filą, Džeimsą labai mylintį ir juo besirūpinantį tėvą.
  • Christine Bottomley vaidina Gven, Alisos mamą, kuri priešiškai nusiteikus prieš Alisos ir Džeimso draugystę.
  • Navin Chowdhry vaidina Tonį, su Alisa nesutariantį patėvį. (1 sezonas)
  • Barry WardBarry Ward vaidina Leslį, Alisą palikusį tėvą. (1 sezonas)
  • Jonathan Aris vaidina Dr. Klivą, serijinį žudiką, Džeimso pirmą auką ir Bonės gyvenimo meilę.
  • Josh Dylan vaidina Todą, Alisos vyrą. (2 sezonas)
  • Naomi Ackie vaidina Bonę, dar vieną su pasauliu susipykusią veikėją, kuri siekia atkeršyti Džeimsui ir Alisai už jos mylimojo nužudymą. (2 sezonas)

Serijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sezonas Serialo išleidimo data Serijų skaičius
1 2017 m. spalio 24 d. 8
2 2019 m. lapkričio 4 d. 8

Serijų apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1 sezonas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Serija Pavadinimas Režisierius Scenarijaus autorius Išleidimo data Aprašymas
1[1] Episode 1 Jonathan Entwistle Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Džeimsas, 17-metis laikantis save psichopatu ieško aukos savo pirmai rimtai žmogžudystei(visos prieš tai buvusios Džeimso aukos buvo gyvūnai). Savo taikiniu jis pasirenka bendramokslę Alisą. Alisa, norinti pabėgti nuo prastos situacijos namuose ir ieškanti nuotykių, taip pat nori susibendrauti su Džeimsu.

Po konflikto su patėviu namuose, Alisa pasiūlo Džeimsui pavogti jo tėčio mašiną ir pabėgti iš miesto. Džeimsas sutinka galvodamas, kad tai puiki proga nužudyti jo naująją draugę.

2[2] Episode 2 Jonathan Entwistle Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Pabėgę nuo tėvų Džeimsas su Alisa greit sudaužo mašiną ir lieka be santaupų, todėl tęsia savo kelionę autostopu. Juos priima pakeliui važiuojantis Martinas, kuris vėliau seksualiai priekabiauja prie Džeimso. Alisa, tai pamačiusi, šantažuoja Martiną ir taip gauna iš jo pinigų. Po nesėkmingo bandymo susisiekti su mama ir dar vieno konflikto su patėviu, Alisa nusprendžia ieškoti savo tikrojo tėvo, kurio nematė nuo tada, kai jai buvo 8-neri. Džeimsas sutinka ieškoti drauge.
3[3] Episode 3 Jonathan Entwistle Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Džeimsas su Alisa įsilaužia į Klivo namus. Džeimsas namuose randa vaizdajuosčių įrodančių, kad Klivas yra prievartautojas. Kol Alisa miega, Džeimsas dar kartą kėsinasi ją nužudyti, bet jausmai neleidžia jam to padaryti. Namo šeimininkas grįžęs randa Alisą ir bando ją išprievartauti. Džeimsas ją išgelbėja nudurdamas prievartautoją.
4[4] Episode 4 Jonathan Entwistle Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Džeimsas parodo Alisai įrodymus, kad Klivas yra prievartautojas ir juos palieka prie Klivo kūno. Kūną randa Klivo motina ir, sudeginusi paliktus įkalčius, iškviečia policiją, kuri pradeda Džeimso ir Alisos paiešką. Alisa pradeda bijoti Džeimso dėl to, kad jis taip lengvai nužudė žmogų ir dėl peilio, kurį nešiojosi su savimi. Alisa nusprendė palikti Džeimsą ir tęsti tėvo paieškas viena. Džeimsas supranta, kad jis nėra psichopatas. Norėdamas atsikratyti jį slegiančių minčių dėl žmogžudystės, Džeimsas sumoka paauglių grupei, kad jį sumuštų.
5[5] Episode 5 Jonathan Entwistle & Lucy Tcherniak Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Žmogžudystės tyrėjai apsilanko Džeimso ir Alisos namuose. Džeimso tėvas apgina sūnų nesakydamas, kad pabėgdamas Džeimsas trenkė jam į veidą ir pavogė jo mašiną. Džeimsas nuėjo i policiją norėdamas prisipažinti dėl Klivo nužudymo, bet apsigalvoja ir vietoj to papasakoja apie mamos savižudybę ir, gavęs progą, pabėga. Supratęs, kad atskirai jiems ne kaip sekasi, Džeimsas nori rasti Alisą. Nepaisant to, kad visi pinigai buvo pas Džeimsą, Alisa dar nenori pas jį grįžti. Alisai prasideda mėnesinės ir ją pagauna bevagiant švarius apatinius. Po kurio laiko Alisa susivokia, kad pasiilgo Džeimso ir grįžtą pas jį. Bylos tyrėjai randa Džeimso peilį, kuriuo jis nudūrė Klivą.
6[6] Episode 6 Lucy Tcherniak Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Džeimsas pavagia mašiną ir jie toliau keliauja pas Alisos tėvą. Alisa paskambina mamai ir praneša, kad daugiau niekada jos nebepamatys. Jie jaučiasi lyg būtų Boni ir Klaidas, gyvi ir kieti. Deja, jiems baigiasi degalai. Bėgliai sustoja degalinėje, kurią valdo sena moteriškė ir dirba kasininkas Frodas. Savininkė iškart supranta, kad mašina vogta ir liepia pasimetusiam Frodui kviesti policiją. Džeimsas apsimeta, kad turi ginklą ir užrakina moteriškę tualete, Frodas jiems padeda ir nori keliauti su jais, tačiau jie pabėga. Klivo mama perduoda tyrėjams naujų įrodymų, kurie parodo, kad tai buvo savigyna. Džeimsas su Alisa nukeliauja jos tėvo adresu, tačiau jo ten neranda ir gauna naują tėvo adresą. Galiausiai jie pasiekia namelį ant ratų, kur ir gyvena Alisos tėvas.
7[7] Episode 7 Lucy Tcherniak Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Leslis(Alisos tėvas) pasirodo yra narkotikų prekeivis ir neaiškus tipas. Alisos ir Džeimso tėvai pamato filmuotą medžiagą apie jų vaikų įvykdytą nusikaltimą degalinėje. Alisa yra labai laiminga vėl suartėjusi su tėvu, Džeimsas priešingai, jaučiasi nutolęs nuo Alisos. Jiems trims bebūnant bare įsiveržia Leslio buvusi mergina su jo vaiku, kuri nori iš Leslio pinigų vaiko priežiūrai. Leslis, užpultas Alisos klausimais dėl brolio, pabėga ir išvažiuodamas nutrenkia šunį. Džeimsui, nepaisant jo patirties, nepavyksta užbaigti šuns kančių, taigi, tai padaro Alisa. Leslio buvusioji praneša tyrėjai jo adresą. Leslis per televiziją pamato, kad paaugliai yra ieškomi policijos.
8[8] Episode 8 Lucy Tcherniak Charlie Covell 2017 m. spalio 24 d. Palaidoję šunį paplūdimyje, Džeimsas su Alisa nusprendžia paimti Leslio valtį ir pabėgti iš šalies. Kol jie prašė Leslio raktų nuo valties, jis slaptai paskambino 999 ir bandė išgauti jų prisipažinimą, Džeimsas visą kaltę prisiėmė sau. Atvykusi tyrėja bandė įtikinti juos abu prisipažinti dėl žmogžudystės, o Leslis bandė įtikinti Alisą, kad leistų visą kaltę prisiimti Džeimsui. Kai tyrėja pasakė, kad jie nebegalės būti kartu, Alisa griebė šautuvą, vožė jai per galvą ir paėmė iš tėvo valties raktus. Valtis buvo per toli nuo vandens, kad galėtų pabėgti. Džeimsas liepė Alisai viskuo apkaltinti jį ir pasileido bėgti. Atvykęs pastiprinimas Džeimsą pašovė.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Series-Premiere Recap: When James Met Alyssa. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-1.html [žiūrėta 2019-12-13].
  2. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Recap: Hitchhiker’s Guide. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-2.html [žiūrėta 2019-12-13].
  3. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Recap: The Virgin Homicides. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-3.html [žiūrėta 2019-12-13].
  4. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Recap: Deafening Silence. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-4.html [žiūrėta 2019-12-13].
  5. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Recap: A Period Apart. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-5.html [žiūrėta 2019-12-13].
  6. Jaffe, J. (2018). The End of the F***ing World Recap: There and Back Again. [interaktyvus] Vulture. Prieiga per internetą: https://www.vulture.com/2018/01/the-end-of-the-f-ing-world-recap-season-1-episode-6.html [žiūrėta 2019-12-13].
  7. imdb.com. (2017). Episode #1.7. [interaktyvus] IMDb. Prieiga per internetą: https://www.imdb.com/title/tt7027472/?ref_=tt_ep_nx [žiūrėta 2019-12-13].
  8. imdb.com. (2017). Episode #1.8. [interaktyvus] IMDb. Prieiga per internetą: https://www.imdb.com/title/tt7155610/?ref_=tt_ep_nx [žiūrėta 2019-12-13].

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]