The Elder Scrolls V: Skyrim

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Elder Scrolls V: Skyrim
Kūrėjas Bethesda Game Studios
Leidėjas Bethesda Softworks
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius Jeremy Soule
Išleidimo data 2011 m. lapkričio 11 d.
Žanras (-ai) Veiksmo RPG
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai PEGI: 18
USK:16
Platforma Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch
Versija
Variklis Creation Engine su Havok fizika
Platinimas DVD, Blu-ray Disc, parsisiuntimas internetu
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys žr. lentelę apačioje

The Elder Scrolls V: Skyrim – kompiuterinis veiksmo vaidmenų žaidimas, kurį sukūrė „Bethesda Game Studios“, o 2011 m. lapkričio 11 d. išleido „Bethesda Softworks“. Tai penktoji „The Elder Scrolls“ serijos dalis po „The Elder Scrolls IV: Oblivion“, bet nėra pastarosios tiesioginis tęsinys, veikiau tik dvasinis. Žaidimas skirtas Microsoft Windows, PlayStation 3 ir Xbox 360 platformoms. Žaidimui buvo išleisti parsisiunčiamo turinio (DLC) papildymai Dawnguard, Hearthfire ir Dragonborn.

2016 m. išleista perdirbta ir pagerintos grafikos žaidimo versija „The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition“, skirta PlayStation 4, Xbox One ir PC „Windows“ sistemoms.[1] 2017 m. žaidimas pritaikytas „Nintendo Switch“ konsolei.[2]

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Elder Scrolls V: Skyrim“ yra veiksmo RPG žaidimas, žaidžiamas iš pirmojo arba trečiojo asmens perspektyvos. Žaidėjas gali laisvai bastytis po Skyrim žemes, atvirą pasaulį, kurį sudaro tyrlaukių platybės, požemiai, miestai, miesteliai ir kaimai.[3] Norėdamas greičiau atsidurti norimoje pasaulio vietovėje, žaidėjas gali joti arkliu arba pasinaudoti spartaus keliavimo sistema, leidžiančia akimirksniu atsidurti jau pabuvotose žemėse.[4] Pasaulyje apstu ne žaidėjo veikėjų (NPC), su kuriais galima sąveikauti keliais būdais: žaidėjas gali užmegzti su jais pokalbį, susituokti su pageidaujamu veikėju arba juos išžudyti.

Žaidimo eigoje žaidėjas vykdo užduotis ir taip progresuoja, atversdamas naują istorijos puslapį bei vystydamas savo veikėjo įgūdžius. Pagrindinės žaidimo užduoties galima ir nebevykdyti užbaigus pirmąjį užduoties etapą. Priešingai nei kituose „The Elder Scrolls“ serijos žaidimuose, šiame nereikalaujama pasirinkti veikėjo klasės pačioje žaidimo pradžioje, tokiu būdu išvengiant ankstesnėse dalyse žaidėjus kamavusios problemos – priverstinio žaidimo stiliaus. Lavindamas veikėjo įgūdžius, žaidėjas kelia veikėjo patirtį, o tai savo ruožtu suteikia veikėjui naują lygį. Kiekvienąkart pakilus veikėjo lygiui, žaidėjas gauna po vieną įgūdžių tašką, kurį gali panaudoti pakelti tam tikro sugebėjimo lygiui arba patausoti ir išleisti vėliau.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Žaidimo pasakojimas sukasi aplink žaidėjo veikėją, kuriam lemta susidurti su Alduin, drakonu, pasak pranašystės, sukelsiančiu pasaulio pražūtį. Žaidimo veiksmas vyksta žemėje pavadinimu Skyrim, Tamriel žemyne įsiviešpatavusios imperijos provincijoje, praėjus dviem šimtmečiams po įvykių „Oblivion“ dalyje.[5] Provinciją slegia vykstantis pilietinis karas tarp dviejų frakcijų. Viena jų Stormcloaks, šiauriečiai, vadovaujami jarlo Ulfric Stormcloak. Jų siekis yra išlaisvinti Skyrim regioną nuo imperijos kišimosi. Tam priešinasi imperijos legionas, vadovaujamas generolo Tullius, siekiančio numalšinti sukilimą ir suvienyti provinciją.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„The Elder Scrolls V: Skyrim“ sulaukė kritikų pripažinimo, taip pat didelių liaupsių iš žaidėjų pusės bei tapo viena iš populiariosios kultūros ikonų. Kritikai ypatingai gyrė ištobulintą veikėjų vystymo sistemą ir žaidimo pasaulį. Žaidimas laimėjo daugiau kaip 220 „Metų žaidimo“ apdovanojimų ir pagal apdovanojimus yra antras žaidimų pramonės istorijoje. Kai kurių plačiai pripažįstamas kaip vienas geriausių kada nors sukurtų žaidimų.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. ign.com
  2. gamespot.com
  3. Reilly, Jim (2011-01-11). „New Elder Scrolls V Skyrim Details“. IGN. Nuoroda tikrinta 2011-01-13.
  4. Onyett, Charles (2011-03-31). „The Elder Scrolls Evolved: What's New in Skyrim“. IGN. Nuoroda tikrinta 2011-04-03.
  5. Miller, Matt (2011 m. vasario mėn.). „Emerging From Legend (The Elder Scrolls V: Skyrim)“. Game Informer. United States: GameStop (213): 46–60.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]