The Black Eyed Peas

Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
The Black Eyed Peas
Biografija
Dar žinomaBEP
KilmėLos Andželas (Kalifornija), JAV
ŽanraiHip Hop
R&B
Šokių muzika
Aktyvumo metai1998–dabar
Įrašų kompanijaInterscope, A&M
Susijusi veiklaJustin Timberlake, Esthero, Dante Santiago, Sergio Mendes, Pussycat Dolls, Macy Gray
Svetainėwww.blackeyedpeas.com
Nariai
will.i.am (1995–)
apl.de.ap (1995–)
Taboo (1995–)
Buvę nariai
Kim Hill (1995–2000)
Fergie (2002–2017)

„The Black Eyed Peas“ (BEP) – JAV muzikos grupė, atliekanti kūrinius R&B, repo ir hip hopo stiliumi. Susikūrė 1995 m. Grupę sudaro will.i.am, apl.de.ap, Taboo ir Fergie. Nuo jų 2003 m. albumo „Elephunk“ sėkmės grupė pardavė daugiau nei 18 milijonų albumų kopijų, bei 9 milijonus singlų kopijų. Grupė yra viena iš septyniolikos atlikėjų, kurie Billboard Hot 100 tuo pačiu metu užėmė 1 ir 2 vietas.

„The Black Eyed Peas“ yra pelniusi prestižinius „Grammy“ apdovanojimus. Grupė 2005 m. gegužės 30 d. koncertavo ir Vilniuje Vingio parke.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1995: „The Atban Klann“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Atban Klann.

Atban Klann“ (A Tribe Beyond a Nation) buvo hiphopo muzikos grupė, kurią sudarė Will 1X, apl.de.ap, Mookie Mook, DJ Motiv8 & Dante Santiago.

1992 m. grupė pasirašė kontraktą su „Ruthless Records“, debiutavo atlikėjo Eazy-E EP’o „5150: Home 4 tha Sick“ dainoje „Merry Muthaphuckkin' Xmas“. Netrukus grupė įrašė ir turėjo išleisti 1992 m. spalio 6 d. savo debiutinį studijinį albumą „Grass Roots“. Tačiau dėl nežinomų priežasčių albumas buvo neišleistas ir 1995 m. po Eazy-E mirties, įrašų kompanija nutraukė sutartį su grupe. Will 1X pakeitė savo vardą į will.i.am, prie Atban Klann dueto prisidėjo Taboo ir susikūrė nauja grupė „Black Eyed Peas“.

1998–2001: „Behind the Front“ ir „Bridging the Gap“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai straipsniai – Behind the Front ir Bridging the Gap.
„The Black Eyed Peas“ 2001 m.

Grupė pasirašiusi kontraktą su įrašų kompanija „Interscope Records“, 1998 m. išleido debiutinį albumą „Behind the Front“. Albumas susilaukė kritikų labai gerų atsiliepimų. Singlas „Joints & Jams“ iš albumo tapo „Oskaru“ apdovanoto filmo „Bulvortas“ vienu iš garso takelių. Taip pat 1999-ųjų metų MTV vaizdo klipų apdovanojimuose „Joints & Jams“ vaizdo klipas buvo nominuotas „Geriausių specialiųjų efektų“ kategorijoje.[1] Antrasis grupės studijinis albumas „Bridging the Gap“ buvo išleistas 2000 m. Vienas šio albumo singlas, daina „Request Line“, atlikta su dainininke Macy Gray, pakilo į JAV Top 40-uką ir tapo pirmuoju kiek žymesniu grupės hitu. 2001-ųjų balandį tope apsilankęs kūrinys sulaukė dėmesio ir MTV apdovanojimuose – ten jis buvo nominuotas geriausio hip-hopo vaizdo klipo kategorijoje. Buvo parduota daugiau nei 1,2 milijono „Bridging the Gap“ albumo kopijų pasaulyje.

2003–2004: „Elephunk“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Elephunk.
„The Black Eyed Peas“ 2005 m. su naująją nare Fergie.

2003 m. buvo išleistas trečiasis studijinis albumas „Elephunk“, kuris grupei atnešė tarptautinę sėkmę, bei buvo pirmasis komerciškai sėkmingas albumas. Šiame albume debiutuoja nauja vokalistė Stacy „Fergie“ Ferguson, kuri pakeitė Kim Hill. Pirmiausiai, Nicole Scherzinger („Pussycat Dolls“ pagrindinė vokalistė) turėjo prisijungti prie grupės, tačiau ji vis dar buvo „Eden's Crush“ narė. Ji vėliau supažindino Fergie su Will. I. Am.

Pirmasis singlas iš „Elephunk“ buvo „Where is the Love?“; singlas įrašytas su Justin Timberlake ir tapo „Black Eyed Peas“ pirmuoju tarptautiniu hitu. Nors JAV ši daina pasiekė #8 vietą Billboard Hot 100 tope, tačiau visur kitur kaip ir Australijoje ir Jungtinėje Karalystėje pasiekė #1 vietą. Antrasis singlas „Shut Up“ pasiekė #2 JK, o kitose Europos šalyse, kaip antai Prancūzijoje ir Vokietijoje, pasiekė #1 bei išsilaikė šioje vietoje daugiau nei 2 savaites. Yra parduota daugiau nei 8 milijonai albumo kopijų pasaulyje.

Trečiasis singlas skirtinga nuo „Elephunk“ versijos, daina „Hey Mama“. Ji susilaukė daug dėmesio, kai ji buvo panaudota „iPodreklamoje.

Per 2004 m. „Black Eyed Peas“ koncertą Azijoje, grupės nario apl.de.ap gyvenimo istorija parodyta televizijos draminėje laidoje pavadinimu „Maalaala Mo Kaya“ (liet. Ar prisimintum). Per šią laidą buvo papasakota apie jo skurdžią vaikystę Filipinuose. „The Apl Song“, paskutinis singlas iš albumo, atliekamas tagalų kalba, taip pat pasakoja apie jo gyvenimą. Singlo vaizdo klipas yra skirtas Filipinams, kurie kovėsi Antrajame pasauliniame kare. Ši daina pasiekė #1 vietą Filipinuose.

„Black Eyed Peas“ daina „Let's Get Retarded“ buvo pakeista į „Let's Get It Started“NBA finalo reklamai. Daina tapo populiari ir užėmė #21 vietą JAV Hot 100, #11 Jungtinėje Karalystėje, ir #2 Australijoje. Ši daina tapo komedijos „Kaip Haroldas ir Kumaras kaifą gaudė“ garso takeliu. Be to, „Let’s Get It Started“ grupei laimėjo pirmąjį „Grammy“ apdovanojimą. „Elephunk“ buvo atestuotas JAV, JK, Vokietijoje ir kt. Europos šalyse albumas buvo atestuotas platininiu ar auksiniu albumu.[2] [3]

2004 m. „The Black Eyed Peas“ pradėjo „Elephunk Tour“, koncertinį turą po Afriką ir Europą.

2005–2007: „Monkey Business“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Monkey Business.
„The Black Eyed Peas“ prieš koncertą pasirašinėja fanams.

Grupė 2005 m. gegužės 30 d. koncertavo Vilniuje Vingio parke, kur pristatė naujas dainas iš naujojo albumo, o jau 2005 m. birželio 7 d. buvo išleistas ketvirtasis grupės studijinis albumas pavadinimu „Monkey Business“. Daugiausiai dainų šiam albumui grupė sukūrė 2004 m. koncertinio „Black Eyed Peas/N*E*R*D“ turo autobuse. Pirmasis singlas iš albumo „Don't Phunk with My Heart“ buvo iki tol geriausiai pasirodęs grupės singlas JAV topuose, daina užėmė #3 vietą Hot 100. Taip pat ši daina pelnė Grammy apdovanojimą kategorijoje „Geriausias grupės ar dueto repo pasirodymas“. Pirmasis singlas taip pat pasiekė trečiąją vietą JK, penktąją vietą Kanadoje, o Australijoje net tris savaites išsilaikė pirmoje vietoje. Antrasis singlas „Don't Lie“ nepakartojo pirmojo singlo pasisekimo JAV, tačiau užėmė aukštas vietas JK ir Australijoje. „My Humps“ iškart pasiekė komercinę sėkmę Jungtinėse Amerikos Valstijose, tačiau gan mažai tegrojo radijo eteryje dėl dainos žodžių. Šis singlas taip pat pasiekė aukštas vietas topuose ir tapo ketvirtuoju grupės #1 vietos hitu Australijoje. Ši daina dėl savo dainos žodžių buvo dažnai peikiama kritikų.[4] Grupės paskutinis komercinis singlas buvo „Pump It“, kuriame panaudota dainos „Misirlou“ elementai. Daina pasiekė 8 vietą Australijoje.

Bebot“ (kuris iš filipinų kalbos išsiverčia kaip „graži moteris“) yra dar viena tagalų kalba parašyta daina 2005 m. BEP albume „Monkey Business“. 2006 m. birželį Los Andžele buvo nufilmuotas vaido klipas singlui „Bebot“, kuriame pasirodo daug Filipinų bei kitų azijiečių, gyvenančių Los Andžele.[5][6] Šis singlas nebuvo išleistas JAV, bet buvo išleistas Filipinuose ir kitose Azijos šalyse.

Albumas „Monkey Business“ debiutavo antroje vietoje JAV Billboard 200, per savaitę buvo parduota daugiau nei 295 000 albumo kopijų. Vėliau JAV jis buvo atestuotas keturis kartus platininiu, buvo parduota daugiau nei 4,2 milijonų albumo kopijų.[7] Kanadoje albumas buvo atestuotas 6 kartus platininiu, buvo parduota daugiau nei 600 000 kopijų.

Pasak IFPI, Europoje buvo parduota daigiau nei 2 milijonai albumo kopijų.[8] Iš viso albumas parduotas 10 milijonų tiražu pasaulyje, ir tai yra kol kas sėkmingiausias BEP albumas.[9] [10]

Nors dauguma dainų iš albumo buvo hiphopo stiliaus, pop stiliaus daina „Gone Going“ įrašyta kartu su Jack Johnson ir akompanuojama gitara, gavo daug radijo dėmesio.

2005 m. lapkričio 27 d. „Black Eyed Peas“ pasirodė per Kanados futbolo lygos finalinių rungtynių pertrauką.

2005 m. rudenį „The Black Eyed Peas“ koncertavo su Gwen Stefani, kaip jos turo „atidarymo atlikėjai“, o 2005 m. pabaigoje jie pradėjo savo koncertinį turą po Europą. Europoje, grupė pasirodė Izraelyje, Airijoje, Jungtinėje Karalystėje, Italijoje ir Vokietijoje, o 2006 m. liepos 11 d. grupė pradėjo savo koncertinį turą „Monkey Business Tour“, kuris aplankė Aziją bei Šiaurės Ameriką.

2006 m. gruodžio 31 d. „Black Eyed Peas“ koncertavo Ipanema paplūdimyje Rio de Žaneire, Brazilijoje, daugiau nei 1 milijonų žiūrovų akivaizdoje, ir tai yra pats didžiausias grupės koncertas. „Black Eyed Peas“ taip pat pasirodė „Live Earth“ koncerte 2007 m. birželio 7 d. Šiame renginyje will.i.am atliko dainas „S.O.S. (Mother Nature)“ ir „Help Us Out“, kurios yra iš jo solinio albumo „Songs About Girls“.

2007 m. vasarą grupė susibūrė ir surengė koncertus Japonijoje, kur be BEP dainų pristatė savo dainas iš solinių projektų, kaip Fergie ir jos debiutinis albumas „The Dutchess“. 2005 m. gruodžio 10 d. the Peas pristatė John Lennon dainos „Power to the People“ koverį, kuris buvo skirtas labdarai. 2007 m. ši daina peteko į John Lennon albumą „Instant Karma: The Amnesty International Campaign to Save Darfur“. Tą pačią dieną kai išėjo albumas, „Black Eyed Peas“ pasirodė kartu su John Legend bei Mary J. Blige, ir atliko šį kūrinį gyvai per JK TV laidą.

2006 m. kovo 21 d. „Black Eyed Peas“ išleido pirmąjį EP, pavadinimu „Renegotiations: The Remixes“, kuris pirmiausiai pasirodė „iTunes“ parduotuvėje 2006 m. kovo 21 d. Šiame albume remiksuotos šios dainos: „Ba Bump“, „My Style“, „Feel It“, „Disco Club“, „They Don’t Want Music“, „Audio Delite at Low Fidelity“ ir dainos „Like That“ vaizdo klipas.

2006 m. kovo mėnesį, „Black Eyed Peas“ pradėjo savo koncertinį turą „Honda Civic Tour“ su „Flipsyde“ ir „The Pussycat Dolls“.[11][12]

2007 m. „Black Eyed Peas“ „Monkey Business“ eros metu pradėjo jau trečią koncertinį turą pavadinimu „Black Blue & You World Tour“, per kurį aplankė daugiau nei 20 šalių, kaip antai Švediją, Lenkiją, Rumuniją, Vengriją, Pietų Afrikos Respubliką, Pietų Korėją, Malaiziją, Indiją, Indoneziją, Rusiją, Kazachstaną, Australiją, Nigeriją, Venesuelą, Gvatemalą ir t. t. Šį turą rėmė kompanija „Pepsi“, todėl „Black Eyed Peas“ nusifilmavo keliose „Pepsi“ reklamose bei sukūrė reklaminį singlą vien „Pepsi“ pavadinimu „More“.

2008–dabar: „The E.N.D.“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – The E.N.D..
2009 m. BEP koncertuoja.

2009 m. birželio 9 d. buvo išleistas penktasis grupės studijinis albumas „The E.N.D.“ („The Energy Never Dies“).[13]Boom Boom Pow“, pirmasis singlas iš albumo, pirmiausiai kovo 30 d. buvo išleistas per „iTunes“. Tai pimasis grupės singlas, kuris pasiekė #1 vietą Billboard Hot 100 tope, taip pat ši daina užėmė #1 vietą Australijoje, Belgijoje, Izraelyje, JK, Kanadoje bei Turkijoje. Šis singlas JAV Hot 100 tope išsilaikė pirmoje vietoje net 12 savaičių, tai daugiausiai laiko užsilaikęs tope singlas nuo 2005 m. Be to, tai buvo visų laikų sėkmingiausias daugiau nei dešimt metų grojančios grupės pasiekimas.[14] Albumas labiau techno/hiphopo/funk stiliaus nei ankstesnieji albumai. Albumas turi daug elementų, kurie, turbūt priklausys 2010 m. populiariajai muzika.[15] „The E.N.D.“ debiutavo pirmoje vietoje JAV Billboard 200 albumų tope, buvo parduota 304 000 albumo kopijų per savaitę.

Grupės narys Taboo per interviu žurnalui „iProng“ sakė, jog „The E.N.D.“ turbūt paskutinis grupės CD, kadangi tai yra „atgyvena“ ir kiti albumai jau bus tik skaitmeniniu pavidalu.[16]

Iš albumo buvo išleisti trys reklaminiai singlai per „iTunes“: „Imma Be“ (gegužės 19 d.), „Alive“ (gegužės 26 d.), „Meet Me Halfway“ (birželio 2 d.). will. i.am teigia, kad šie singlai neturėtų būti priskirti prie tikrųjų singlų.[17]

Antrasis singlas „I Gotta Feeling“, kurį prodiusavo David Guetta, debiutavo 2 pozicijoje Hot 100 tope, po „Boom Boom Pow“, o vėliau jį aplenkė ir jau dvi savaites yra #1 vietoje.[18][19] „I Gotta Feeling“ buvo grupės pats didžiausias debiuta Billboard Hot 100 tope, kai debiutavo antroje vietoje. Kol kas yra parduota 1 104 000 singlo kopijų vien JAV.[20] „I Gotta Feeling“ taip pat pasiekė aukščiausiąją poziciją ir kitose šalyse: t. y. Kanadoje, Australijoje, Airijoje, Brazilijoje bei Naujoje Zelandijoje. Naujojo Zelandijoje daina buvo atestuota auksine.[21]

Liepos mėnesį grupė pasirodė „Isle of MTV“ koncerte Maltoje.[22] Liepos 9 d. britų didžėjus Adam Freeland apkaltino grupę nukopijavus vieną jo dainų. Freeland teigia, kad grupė panaudojo dalį jo dainos „Mancry“ savo kūrinyje „Party All The Time“, kuris yra naujausiame BEP albume.[23]

2009 m. rugsėjo mėnesį grupė pradėjo savo koncertinį turą pavadinimu „The E.N.D World Tour“, kuris aplankė Japoniją bei Okeaniją. Manyta, kad 2010 m. turas neaplenks ir Europos, Šiaurės Amerikos, Pietų Amerikos ir vėl sugrįš į Aziją. Grupės narė Fergie išsakė nuomonę, jog turas turėtų būti didžiausias grupės istorijoje bei tai, jog turėtų būti parodytos pačios naujausios koncertų technologijos.[24]

Grupė patvirtino, jog „Meet Me Halfway“ bus sekantis singlas po „I Gotta Feeling“.[25]. Singlas greit pasirodęs užkopė į Jungtinės Karalystės ir Australijos topų aukščiausią poziciją. O JAV singlas pasiekė 7 vietą ir tapo trečiuoju grupės singlu top dešimtuke iš albumo „The E. N.D“.

Amerikos muzikos apdovanojimuose grupė ne tik atliko dvi dainas bet ir laimėjo dviejose kategorijose; Mėgstamiausia roko/pop grupė ir mėgstamiausia R&B/soul grupė.

Imma Be“ buvo išleistas kaip ketvirtasis singlas Jungtinėse Amerikos Valstijose 2009 m. gruodžio 15 d. Po dviejų savaičių singlas pasiekė Billboard Hot 100 topo pirmąją vietą ir išbuvo dvi savaites joje. Ir tapo trečiuoju pirmos vietos singlu iš albumo JAV. „Rock That Body“ buvo išleistas kaip penktasis singlas iš albumo 2010 m.

Grammy“ apdovanojimuose grupė ne tik koncertavo bet ir laimėjo 3 apdovanojimus iš 6 nominacijų. Albumas „The E.N.D.“ laimėjo kategorijoje „Geriausias pop vokalinis albumas“, taip pat už „Geriausią pop vokalinį grupės atlikimą“, o „Boom Boom Pow“ laimėjo kategorijoje „Geriausias vaizdo klipas“.

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Slapyvardis Tikrasis vardas Aktyvumo metai
will.i.am William J. Adams 1995–
apl.de.ap Allan Pineda Lindo 1995–
Taboo Jaime Luis Gómez 1995–
Fergie Stacy Ann Ferguson 2002–

Buvusieji nariai

Slapyvardis Tikrasis vardas Aktyvumo metai
Kim Hill 1995–2000

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – The Black Eyed Peas diskografija.

Studijiniai albumai

Turai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grammy apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kategorija Stilius Daina Metai Pasiekimas
Geriausias grupės ar dueto POP pasirodymas Pop My Humps 2007 Laimėjo
Geriausias grupės ar dueto repo pasirodymas Repas Don't Phunk with My Heart 2006 Laimėjo
Geriausia repo daina Repas „Don’t Phunk with My Heart“ 2006 Nominacija
Geriausias grupės ar dueto POP pasirodymas Pop Don't Lie 2006 Nominacija
Geriausias pop bendradarbiavimas su vokalu Pop Gone Going 2006 Nominacija
Geriausia repo daina Repas „Let’s Get It Started“ 2005 Nominacija
Metų įrašas Bendras „Let’s Get It Started“ 2005 Nominacija
Geriausias grupės ar dueto repo pasirodymas Repas „Let’s Get It Started“ 2005 Laimėjo
Metų įrašas Bendras Where Is the Love? 2004 Nominacija
Geriausias repo/dainavimo bendradarbiavimas Repas "Where Is the Love? " 2004 Nominacija


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.music.lt/Black-Eyed-Peas-grupe-713.html
  2. Argentine Sales and Certification Archyvuota kopija 2007-09-27 iš Archive.is projekto
  3. Chart Data: Black Eyed Peas
  4. „Allmusic.com“.
  5. (Kid Heroes Productions)
  6. „The Debut“
  7. http://www.billboard.com/bbcom/news/article_display.jsp?vnu_content_id=1003872729 Archyvuota kopija 2010-03-04 iš Wayback Machine projekto.
  8. [1]
  9. The Bpi
  10. Certificaciones Archyvuota kopija 2012-02-20 iš Wayback Machine projekto.
  11. Lamb, Billy (2006 m. gegužės 6 d.). „Black Eyed Peas and Pussycat Dolls in Concert“. About.com. Suarchyvuotas originalas 2009-12-13. Nuoroda tikrinta 2009-06-28.
  12. „HondaCivicTour.com“. Nuoroda tikrinta 04-27-2007. {{cite web}}: Patikrinkite date reikšmes: |accessdate= (pagalba)
  13. „Black Eyed Peas' new single called "Boom Boom Pow"“. Rap-Up.com.
  14. MTV.lt Archyvuota kopija 2009-09-04 iš Wayback Machine projekto.
  15. „Final Tracklisting for The E. N. D. With Composers“. Billboard Discography. 2009-06-09. Suarchyvuota iš originalo 2009-06-12. Nuoroda tikrinta 2009-06-16.
  16. „Black Eyed Peas interview“. 2009 m. birželio 30 d. Suarchyvuotas originalas 2009-07-05. Nuoroda tikrinta July 8, 2009.
  17. will.i.am (2009-05-20). „imma be“. Dipdive. Suarchyvuotas originalas 2010-02-24. Nuoroda tikrinta 2009-06-03.
  18. „Black Eyed Peas E.N.D. Up At No. 1 On Billboard 200“. 2009 m. birželio 17 d. Suarchyvuotas originalas 2012-10-25. Nuoroda tikrinta July 9, 2009.
  19. http://www.channel4.com/programmes/alan-carr-chatty-man/episode-guide/series-1/episode-3 Archyvuota kopija 2009-07-01 iš Wayback Machine projekto.
  20. Week Ending July 12, 2009: Records Fall As Jackson Surge Intensifies Archyvuota kopija 2010-03-27 iš Wayback Machine projekto. Chart Watch by Paul Grein. Retrived: 2009-07-15.
  21. http://www.rianz.org.nz/rianz/chart_facts.asp Archyvuota kopija 2012-03-08 iš Wayback Machine projekto.
  22. http://www.isleofmtv.com/en/index.html#/Artist09 Archyvuota kopija 2009-07-05 iš Wayback Machine projekto.
  23. http://www.m-1.fm/naujienos/index.php?naujiena=12524 Archyvuota kopija 2016-03-05 iš Wayback Machine projekto.
  24. „Black Eyed Peas Prep For High-Tech Summer Tour“. Billboard. Suarchyvuotas originalas 2009-06-15. Nuoroda tikrinta 2009-07-02.
  25. Screenshot from Black Eyed Peas official UK newsletter

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.