Tharai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Limbai
Tharų merginos tradiciniais rūbais
Tharų merginos tradiciniais rūbais
Gyventojų skaičius ~1,9 mln.
Populiacija šalyse Nepalo vėliava Nepalas: 1737 tūkst.
Indijos vėliava Indija: 168 tūkst.
Kalba (-os) tharų (perėmę bhodžpurių, maithilių, avadhių)
Religijos mišri (hinduizmas, tradicinė tikyba)
Giminingos etninės grupės pahariai, bhotijai
Vikiteka: Limbai

Tharai (थारू = Thārū) – tauta, gyvenanti Indijoje ir Nepale, Šivaliko aukštumose. Indijoje gyvena daugiausia Utarakhande ir šiaurės Utar Pradeše, Nepale – šalies pietvakarinėje pusėje. Tharų kalbos pereinamojo pobūdžio, skiriasi priklausomai nuo gyvenamosios vietos – tharai perėmę aplinkinių tautų kalbas (indoarijų: bhodžpurių, maithilių, avadhių), bet išlaikę ryškų archajinį neindoeuropietišką ir netibetietišką substratą. Tikyboje persipynęs hinduizmas ir prigimtinė tikyba.

Tharai nuo seno apgyvendinę Himalajų priekalnių lygumas (terajus). Dalis tyrinėtojų linkę tharų tautovardį sieti su rytų Indijoje plytinčia Taro (Tharo) dykuma. Patys tharai pasakoja legendas, kad jų protėviai yra išeiviai iš Radžasthano, šį kraštą palikę XVI a. per musulmonų užkariavimus.

Verčiasi žemdirbyste (ryžiai, kviečiai, soros, cukranendrės, arbatmedžiai, kardamonas, tabakas ir kt.), augina tokią garstyčią lahi, iš kurių spaudžia aliejų. Laiko stambiuosius ir smulkiuosius raguočius, kiaules. Verčiasi medžiokle, gaudo miškuose laukinius dramblius. Moterys užsiima žvejyba. Pagrindiniai amatai – audimas, pynimas, dailidystė.

Būstas stačiakampis, vienos patalpos, vienaaukštis, sienos pintos, apteptos moliu, dažnai iš lauko nubaltintos; stogas dvišlaitis, iš nendrių arba šiaudų. Kartais viduje įrengiamos pertvaros iš žirnių virkščių. Vietoje langų yra nedidelės vėdinimo ertmės.

Tharų vyrai vilki strėnjuostes, marškinius, kepuraites (topi), dažnai pirktinius rūbus. Moterų apranga įvairi priklausomai nuo vietos. Vilki namų gamybos audeklą, panašiai kaip sarį apjuostą aplink apatinę kūno dalį, laisvuoju kampu uždengiant viršų, taip pat koftą, spalvotą liemenę. Aukščiausios kastos moterys nešioja koftas siauromis rankovėmis, plačius sijonus, glaudžias trumpas liemenes, puoštas monetomis, labai aukštą, skėtišką galvos dangalą, nusagstytą puošmenimis. Paplitęs kūno tatuiravimas.

Tharai griežtai laikosi etninės endogamijos. Yra 32 patrilinijinės grupės su ryškiais socialiniais skirtumais. Dalis grupių skirstosi į egzogaminius vienetus – padas. Santuoka dažniausiai monogaminė, yra paprotys atidirbti už nuotaką, vestuvės mainais. Šeimos mažosios ir didžiosios. Moters padėtis šeimoje aukšta, jai lengviau išsiskirti negu vyrui.

Tikyboje svarbus protėvių kultas, gausu animizmo bruožų.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Тхару,Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.