Teodoras Čartoriskis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Teodoras Čartoriskis
Čartoriskiai
Čartoriskiai (herbas)
Čartoriskiai (herbas)
Gimė po 1450 m.
Klevanė
Mirė 1542 m. (~92 metai)
Klevanė
Tėvas Mykolas Čartoriskis
Motina Marija Nemir
Sutuoktinis (-ė) Sofija Sanguškaitė
Vaikai Aleksandras Fiodorovičius Čartoriskis
Jonas Fiodorovičius Čartoriskis
Ona Čartoriskaitė
Fedora Čartoriskaitė
Anastasija Čartoriskaitė

Teodoras (Fiodoras) Čartoriskis (lenk. Fiodor Michałowicz Czartoryski, po 1450 m. Klevanė1542 m. Klevanė) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajoras didikas, kunigaikštis, valstybės ir karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Lietuvos didikų Čartoriskių giminės. Tėvas Mykolas Čartoriskis, motina Marija Nemir, brolis Andrius Čartoriskis (m. 1488 m.)

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmona Sofija Sanguškaitė, kunigaikščio Andriaus Sanguškos duktė. Sūnūs Aleksandras Fiodorovičius Čartoriskis, Jonas Fiodorovičius Čartoriskis, dukterys Ona Čartoriskaitė, Fedora Čartoriskaitė, Anastasija Čartoriskaitė.

Valstybės tarnyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Voluinės Čartorisko kunigaikštis. 1522 m. Žygimantas Senasis jį paskyrė Lucko seniūnu.

Dalyvavo Voluinės gynime nuo totorių antpuolių.

Dvarai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dauguma dvarų buvo Naugarduko vaivadijoje. Dėl jų 1498 m. teisėsi su pusbroliu Semionu Čartoriskiu, Aleksandro Čartoriskio sūnumi. Be to, užsitarnavo kelis didžiojo kunigaikščio dovanotus dvarus. Nuo 1501 m. jo nuosavybe tapo Klevanė, 1512 m. Litovižas Vladimiro paviete, kartu su vaito pareigomis ir įpareigojimu rūpintis bažnyčia. 1514 m. atiteko 6 totorių tarnybos ir Koreličių dvaras Naugarduko paviete. 1517 m. iš kunigaikščio Kareckio nusipirko Suską, o 1524 m. Kalnietyčius (Kołniatycze).

Pagal 1528 m. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenės surašymą šaukimo metu turėjo atvesti 32 raitelius, reiškia, jo dvaruose buvo ne mažiau, kaip 500 valstiečių ūkių (dūmų).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]