Taxodium ascendens

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Taxodium ascendens
Taxodium ascendens (Taxodium ascendens)
Taxodium ascendens Okefenokio (Okefenokee)
pelkynuose
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Pušūnai
( Pinophyta)
Klasė: Pušainiai
( Pinopsida)
Šeima: Kiparisiniai
( Cupressaceae)
Pošeimis: Taxodioideae
( Taxodioideae)
Gentis: Taksodis
( Taxodium)
Rūšis: Taxodium ascendens
( Taxodium ascendens)
Binomas
Taxodium ascendens
Brongn.

Taxodium ascendens (Taxodium ascendens) – pušūnų (Pinophyta) skyriaus, kiparisinių (Cupressaceae) šeimos, Taxodioideae pošeimio, taksodžių (Taxodium) genties medžių rūšis.

Jauni lapeliai
Lapai
Kankorėžėliai
2012 m. Sausio 16 d. sudegęs „The Senator“ medis

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitę Šiaurės Amerikos žemyno pietryčiuose, tiksliau JAV pietryčių valstijose – šiaurės rytų areale nuo Delavero, Virdžinijos, Šiaurės Karolinos, Pietų Karolinos, Džordžijos valstijų, pietuose – Floridoje, pietvakarių arealas – Alabama, Misisipė, Luiziana. Šis jų paplitimo arealas beveik sutampa su kitos jiems labai artimos rūšies – dvieilių taksodžių (Taxodium distichum) paplitimo arealu. Floridos Evergleidso nacionaliniame parke gerai žinoma šios rūšies žemaūgių medžių savana.

Auginimas už natūralaus arealo ribų[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medžiai introdukuoti Europoje – JK, Prancūzijoje nuo 1789 metų.

Biotopas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dažniausiai auga juodo vandens upėse (su labai lėta tėkme), kūdrose, tvenkiniuose, pelkėse skurdžiose dumblingomis potvynių nuosėdomis. Jie retai auga kiek aukštesnėse nei 30 m vietovėse, palei labiau srovingesnes upes ar salpose esančiose gilesnėse pelkynėse. Labai reiklūs saulėtai vietai, drėgmei, sunaudoja daug vandens.

Dirvožemis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tinkamiausi įmirkę, rūgštūs dirvožemiai.

Matmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vidutiniai, rečiau stambūs, bet dažniausiai pasitaiko 20 – 30 metrų aukščio medžiai. Yra ir labai senų medžių, bet vos tesiekiančių 2 metrus.

  • Aukščiausias, bet sudegęs „The Senator“ medis buvo 38 m ir turėjo 5,3 m skersmens kamieną bei 140 m³ tūrio, nors prieš 1925 metų uraganą medis truputį buvo peraugęs 50 m aukščio ribą, bet nulaužus viršunei tuomet sumažėjo iki 36 m.
  • JAV Džordžijos valstijos Pierce apygardoje dabar augantis medis yra 41 m aukščio, jo kamieno skersmuo 2,3 m.

Augimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Į metus paauga apie 45 cm.

Amžius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ilgaamžiai medžiai, gyvena daugiau kaip tūkstantį metų. Iki 2012 m. netoli Longvudo (Longwood) miesto augęs Taxodium ascendens buvo žinomas kaip „The Senator“ medis, kuris turėjo 3400 – 3600 metų, jo aukštis buvo 38 m ir turėjo 5,3 m skersmens kamieną – tai buvo vienas seniausių pasaulio medžių. 2012 m. Sausio 16 d. šis medis buvo sunaikintas ugnies, kurį padegė (padegtas kamieno viduje) 26 metų narkomanė priklausoma nuo metamfetamino naudojimo. Kitas senas šios pačios rūšies medis žinomas kaip „Lady Liberty“ augantis netoliese, išvengė ugnies – jo amžius apie 2000 metų, aukštis virš 27 metrų, kamieno skersmuo 3,0 m.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laja kūgio formos, kamienas dažniausiai tiesus, lapeliai ryškiai žali, 3-10 mm ilgio, prieš krisdami tampa ryškiai oranžiškai rudo atspalvio. Žydi sausio ar gruodžio mėnesiais, žiedai rudi. Kankorėžėliai iki 2,5 cm skersmens.

Ryšys su dvieiliu taksodžiu (Taxodium distichum)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dalies botanikų Taxodium ascendens neišskiriami kaip atskira rūšis ir laikomi dvieilių taksodžių (Taxodium distichum) rūšies porūšiu, varajetu. Taxodium ascendens ir dvieilių taksodžių populiacijos augdamos viena kitos lengvai kryžminasi. Taxodium ascendens medžiai mažesni, jų lapeliai truputį trumpesni, o kankorėžėliai mažesni nei pas dvieilius taksodžius.

Atsparumas ir kita[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nepatiria medžių rimtesnių ligų ir kenkėjų antpuolių. Lengviau nei dvieiliai taksodžiai prisitaiko prie sausesnio dirvožemio.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]