Tas prakeiktas nuolankumas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Tas prakeiktas nuolankumas“ – 1970 m. Lietuvos kino studijoje sukurtas meninis filmas pagal Juozo Tumo-Vaižganto apysaką „Dėdės ir dėdienės“. Drama. Spalvotas, plačiaekranis. Filmo trukmė – 84 min.


Kūrybinė grupė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vaidina[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Lietuvos kaimas XIX amžiuje. Severiūtė ir smuikorius Mykoliukas patinka vienas kitam. Bet merginą įsižiūrėjo žymiai už ją vyresnis, valdingas tijūnas Geišė. Po jųdviejų susitikimo Lūšynėje keliamos vestuvės.

Pagrojęs vestuvėse Mykoliukas sudegina savo smuiką. Baudžiava panaikinama, ta proga žmonės mirtinai smuklėje pasigeria, o Geišė, buvęs geru vyru Severjai, pasijunta praradęs žemę po kojom. Savo valdžios simbolį rimbą jis numeta į žaidžiančių vaikų būrį, o pats su žmona patraukia prigyventojais pas brolį Dovydą.

Prabėgo 20 metų. Geišė – jau nebedirbantis karšinčius, šeimininkė patyliukais jį nuodija, o buvęs tijūnas, nujausdamas ateitį, prašo pasenusio Mykoliuko nepalikti Severjos. Valstiečiai karčemoje juokais tuokia nebejauną našlę ir jos smuikininką, bet ir Mykoliukas, sunkiai ardamas jaučiais, netrukus palieka gyvenimą.