Tarptautinis privatinės teisės unifikavimo institutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tarptautinis privatinės teisės unifikavimo institutas (angl. International Institute for the Unification of Private Law, UNIDROIT) – tarptautinė organizacija, siekiant privatinės teisės unifikavimo tarptautiniu mastu. Tarptautinio privatinės teisės unifikavimo instituto būstinė yra Romoje.

Statusas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

UNIDROIT įkūrė valstybės, Institutas laikomas tarptautinės teisės subjektu. Instituto statusą, veiklą reguliuoja UNIDROIT Statutas.

Tarptautinis privatinės teisės unifikavimo institutas yra dalyvaujančioms vyriausybėms atskaitinga tarptautinė organizacija. Dalyvaujančios vyriausybės yra vyriausybės, prisijungusios prie UNIDROIT Statuto pagal Statuto 20 straipsnį. Institutas kiekvienos dalyvaujančios vyriausybės teritorijoje turi teisinį subjektiškumą, reikalingą savo veiklai vykdyti ir savo tikslams siekti. Privilegijos ir imunitetai, kuriais naudojasi Institutas, jo atstovai ir tarnautojai, yra apibrėžiami su dalyvaujančiomis vyriausybėmis sudaromuose susitarimuose.

Institutą sudaro: Generalinė asamblėja, Prezidentas, Valdančioji taryba, Nuolatinis komitetas, Administracinis teismas ir Sekretoriatas.

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarptautinio privatinės teisės unifikavimo instituto tikslas – išnagrinėti valstybių arba valstybių grupių privatinės teisės derinimo bei koordinavimo būdus ir laipsniškai pasirengti tam, kad įvairios valstybės priimtų vienodus privatinės teisės aktus.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

UNIDROIT rengia tarptautines konvencijas, pavyzdinius įstatymus, siekiant modenizuoti bei harmonizuoti civilinės teisės aktus, ypač tarpt. komercinės teisės nuostatas.

Institutas rengia įstatymų ir konvencijų, skirtų vienodai vidaus teisei nustatyti, projektus, susitarimų, kuriais siekiama supaprastinti tarptautinius privatinės teisės santykius, projektus. Jis atlieka lyginamosios privatinės teisės tyrimus, domisi, kokių iniciatyvų šiose srityse ėmėsi kitos institucijos, su kuriomis Tarptautinis privatinės teisės unifikavimo institutas prireikus gali palaikyti ryšius; rengia konferencijas ir spausdina darbus, kuriuos, jo manymu, reikia plačiau paskleisti.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]