Serveris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Tarnybinė stotis)
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į šaltinius.
Wikimedia serveriai

Serveris – specialios paskirties kompiuteris ar programa, skirta kitų kompiuterių (klientų) aptarnavimui (neskirta asmeniniam naudojimui).[1]

Dažniausiai išskiriamos kelios serverių rūšys (pagal paskirtį): failų serveriai (FTP, SMB etc.), pašto serveriai (POP3, SMTP, IMAP), tinklalapių serveriai (angliškai: web server [host]) (HTTP), duomenų bazių serveriai (SQL), aplikacijų serveriai, ir pan. Daugeliu atvejų tas pats kompiuteris gali atlikti visas šias funkcijas priklausomai nuo to kokias serverio programas įdiegsime.

Serverių naudojimas pagrįstas client - server architektūra: kliento programa prisijungia prie serverio, skirto tam tikrai užduočiai, ir siunčia pastarajam įsakymus (užklausas), kurie vykdomi. Dėl tokio išskyrimo galima lengvai organizuoti daugelio vartotojų bendrą darbą, efektyviau panaudoti skaičiavimo resursus, padidinti sistemų patikimumą ir pan. Dėl darbo pobūdžio bei saugumo reikalavimų serveriuose dažniausiai naudojamos specifinės operacinės sistemos (UNIX, Linux, NetWare ir pan.), nors kartais būna ir serverių, naudojančių įprastas Windows ar Mac OS sistemas. Dėl tų pačių saugumo, patikimumo ir daugelio vartotojų greito aptarnavimo reikalavimų serverių programinė įranga yra diegiama į specialiai tam skirtas mašinas (kompiuterius), kurių techninė įranga yra galingesnė, patikimesnė ir labiau apsaugota nuo techninių gedimų ir pašalinių trukdžių. Dėl šios priežasties šios specializuotos sistemos taip pat vadinamos serveriais.

Senesniais laikais serveris turėjo būti specializuota, didesnio našumo mašina. Šiuo metu esant nedidelei apkrovai serverio funkcijas neblogai atlieka ir įprastas kompiuteris, jei jis gerai parengtas nenutrūkstamam darbui.

Serveriu taip pat vadinama tokiame kompiuteryje veikianti specialios paskirties programa, kuri sąveikaudama su kompiuteriniu tinklu atlieka aukščiau išvardintus veiksmus (pavyzdžiui, Apache serveris). Paleidus tokią programą bet kuriame kitame interneto jungtį turinčiame kompiuteryje, jis taip pat pavirsta serveriu. Toks „anarchistinis serveris“ pasiekiamas iš bet kurios pasaulio vietos pagal jo IP adresą; žodinio vardo jis neturi. Priklausomai nuo konfigūracijos, IP adresas gali būti pastovus arba keistis kiekvienąkart įjungiant kompiuterį. P2P sistemose kiekvienas kompiuteris taip pat yra iškart ir klientas, ir serveris.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Serveris. Visuotinė lietuvių enciklopedija. Nuoroda tikrinta 2022-08-10.