Tarchunas (gėrimas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Armėniško tarchuno butelis

Tarchunas (gruz. ტარხუნა) – saldus nealkoholinis gazuotas gaivusis gėrimas, paprastai žalios spalvos. Gaminamas iš vandens, citrinos rūgšties, cukraus ir vaistinio kiečio ekstrakto.

Sovietmečiu „Tarchuną“ dažydavo žaliu dažikliu – malachito žaliuoju. Dabar įtariama, kad šis dažiklis kenkia sveikatai [1], todėl dabartiniai gamintojai nebenaudoja. Dabar Rusijoje su natūraliais ekstraktais gaminamas „Tarchunas“ dažomas geltonai. Kiti „Tarchuno“ variantai dažomi šviesiai geltonai (dažiklis E102) ir mėlynai (dažiklis E133).[2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šį gėrimą 1887 m. sukūrė Kutaisio vaistininkas Mitrofanas Lagidzė, kuris į gazuotą vandenį su sirupu sumanė įpilti savo gamybos Kaukaze augančio vaistinio kiečio (vienas jo pavadinimų – tarchunas) ekstrakto. Iki Pirmojo pasaulinio karo Lagidzės „vanduo“ tarptautinėse parodose ne sykį gavo aukso medalius.

Sovietų Sąjungos rinkoje „Tarchunas“ pasirodė 1981 metais. Bandomoji partija buvo pardavinėjama SSRS mokslų akademijos Pagrindiniame botanikos sode, 0,33 l buteliukuose. Vėliau „Tarchuno“ receptūra perduota gaiviųjų gėrimų gamykloms, ir nuo 1983 m. „Tarchunas“ buvo pardavinėjamas praktiškai visoje SSRS teritorijoje, taip pat ir Lietuvoje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]