Tandemas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Tandemas dviratis)
Tandemas

Tandemas – dvivietis dviratis, kuriuo važiuojama žmonėms sėdint vienam už kito. Kartais terminas naudojamas bendrąja prasme, tiesiog daugiaviečiams dviračiams apibūdinti (tripletas – trivietis, kvantetas – keturvietis).

Terminologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kalbant apie tandemą yra vartojama ir šiai transporto priemonei būdinga terminologija.

Pilotas – priekyje sėdintis komandos narys. Dar kitaip vadinamas kapitonu, vedančiuoju ir pan. Paprastai pilotas yra atsakingas už tandemo valdymą (vairavimas, stabdymas ir bėgių perjunginėjimas) ir partnerio saugumą.

Partneris – ant galinės tandemo sėdynės(-ių) sėdintis(-ys) komandos narys(-iai), kurio(-ų) pagrindinė užduotis yra padėti pilotui minti dviratį. Partneris turi pasitikėti pilotu ir prisitaikyti prie važiavimo ritmo (t. y. nedaryti staigių, pilotui netikėtų judesių, kurie galėtų pakeisti tandemo pusiausvyrą ar kitaip neigiamai lemti tandemo valdymą).

Važiavimo ypatybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Keletas aplinkybių, padedančių apsispręsti, kas komandoje turėtų būti pilotu:

  • Kadangi vairuojant tandemą reikia truputį daugiau fizinių pastangų (siekiant sklandžiai valdyti daug sunkesnį, nei įprasta, dviratį), tai pilotu dažniausiai būna fiziškai stipresni komandos narys.
  • Sekanti aplinkybė yra susijusi su dviratininkų svoriu. Tandemą taip pat lengviau valdyti, kai gale sėdi lengvesnis asmuo. Taip pat pagerėja tandemo komandos aerodinaminės savybės, kai priekyje sėdi didesnis dviratininkas.
  • Be to, yra geriau, kai už dviračio valdymą yra atsakingas daugiau patirties turintis dviratininkas.

Specifiniai komponentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tandemai nuo įprastų dviračių skiriasi ir specifiniais tandemų komponentais.

Ekscentrikas – specialus dviračio miniklio velenas, kurį sudaro du cilindrai, kurių centrai nesutampa. Cilindrai yra įmontuoti į vienas kitą, taip leidžiant juos sukinėti ir tokiu būdu reguliuoti sinchronizuojančios grandinės įtempimą.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • The Tandem Book - A. Rodriguez and C. Black - Info Net Publishing, San Clemente, California, 1997.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]