Tamešivari

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tekvondoisto tamešiwari

Tamešivari – daugelio Karate bei Tekvondo stilių priimtas laužymo testas, kuris turi parodyti kaip gerai kovotojas įsisavino atlikimo techniką ir jėgą. Tikslus smūgiavimas yra pagrindinė šio testo savybė, kuri turi būti iki testo atlikimo atitinkamai gerai išlavinta.

Testas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tiek medžiaga tiek atlikimo technika yra parenkama arba pasirenkama. Dažniausiai tamešivari yra atliekamas su medinėmis lentelėmis, kurios viena ant kitos sustatomos ant betoninių blokų. Lenteles, bei jų kiekį išsirenka pats kovotojas.

Tamešivari yra dažnai naudojamas per čempionatus, tam kad galima būti paskelbti tamešivari nugalėtoją, bei sulaužytų lentelių kiekis padėtų nulemti teisėjų apsisprendimą, jeigu kova po dviejų pakartotinių raundų vis dar neišspręsta. Dažniausiai tamešivari testas yra vartojamas Kyokushin-Karate varžybose, per kurias tamešivari atlieka tik tie, kurie išėjo į pusfinalį.

Atlikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teisėjams paskelbus smūgiavimo techniką, kovotojas privalo nustatyta technika sulaužyti savo pasirinktą lentelių kiekį. Dažniausiai yra naudojamos šios technikos:

1. Seiken – kovotojas smūgiuoja kumščiu į viršutinės lentelės vidurį. Šiame atlikime būtina pastebėti, kad visa smūgio jėga sukaupta dviejuose pirmuosiuose kumščio krumpliuose.

2. Shuto – kovotojas smūgiuoja apatine delno sienele į viršutinės lentelės centrą.

3. Enpi – kovotojas smūgiuoja alkūne iš viršaus į lentelių vidurį.

4. Kakato – kovotas smūgiuoja kojos kulnu į viršutinę lentelę.

Jeigu iš pirmo karto nepavyko perlaužti visų pasirinktų lentelių, kovotojas gali dar kartą bandyti testą, tik šį kartą jam yra duodamos 2 lentelės, nepriklausomai nuo prieš tai pasirinkto lentelių skaičiaus (moterims galioja 1 lentelė). Jei ir šį kartą kovotojas nesugebėjo sulaužyti lentelių, pereinama prie kitos technikos, o kovotas negauna nei vieno taško. Sulaužytos lentelė yra skaičiuojamos, kovotojas sulaužęs daugiausiai, yra šio testo nugalėtojas. Kaip jau buvo minėta, jeigu pakartotinėje dvikovoje nėra aiškaus nugalėtojo, iš pradžių yra atliekamas svorio testas, kuris teisėtai paskelbia lengvesnį varžovą kovos nugalėtoju, o jei ir svoris negali nulemti kovos, yra lyginama pagal sulaužytų lentelų kiekį.

Norint teisingai ir sėkmingai atlikti tamešivari testa, reikia iš Heisoku-Dachi stovėsenos koncentruotai ir užsibrėžtai pora kartų pakartoti atlikimo techniką, prieš suduodant patį smūgį. Jeigu reikia, būtina atkreipti dėmesį į padėtį, aukštį, nuotolį ir kampą. Privalu koncentruotis tik į atlikimo techniką bei tikslą. Po to seka greitas, įsitikinęs ir be abejo švarus technikos atlikimas. Yra svarbu, kad ranka ar koja iškart atitraukiama atgal, nebandant palikti stovėti ar bandant „pramušti“. Po atlikimo kovotojas nusilenkia prieš teisėjus ir atsidėda prieš sudaužytas lenteles laukdamas naujos užduoties. Jeigu testas nepavyko iš pirmo karto, yra svarbu, kad kovotojas sugebės vėl deramai susikaupti ir pilnai koncentruotis į taikinį, nekreipdamas dėmesio į aplinką.

Tam kam tamešivari testas būtų sėkmingas reikia:

40 % technikos

40 % koncentracijos

20 % jėgos

Rekordai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sportinis tamešivari

Kiyofumi Abe Japonijos čempionate 1992 metais sugebėjo suskaldyti 31 lentelę turėdamas tik keturis bandymus.

Jėgos tamešivari

Ryu Narushima yra vienintelis žmogus pasaulyje, kuris gali vienu rankos smūgiu perskelti 12 ledo skilčių, turinčias po 15 cm storio ir sudėtas viena ant kitos.

Neįtikimas tamešivari

Peter Chong sugebėjo atlikti tamešivari abiejomis kojomis stovėdamas ant vištos kiaušinių.

Mas Oyama yra vienintelis žmogus sugebėjęs nukirsti jaučiui ragą Shuto smūgiu. Tai jis pakartojo su 48 jaučiais.

Kotvicki Dmitri sugebėjo perkirsti 2 medines lenteles smūgiu Nukite t. y. ištiestai trimis viduriniais pirštais.

Hatsuo Royama yra sulaužęs neįtvirtintą beisbolo lazdą, ją tiesiog mestelėjus į orą.

Franz Rasmussen (Danija) vienu delnu smūgiu numušė kaklus 4 buteliams.

Greičio tamešivari

Koen Scharrenberg gali pasigirti vos tik per vieną minutę sulaužęs 12 beisbolo lazdų. Šis rekordas buvo nustatytas 2002 metais.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]