Tadeusz Pankiewicz

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tadeusz Pankiewicz
Tadeušas Pankevičius
Gimė 1908 m. lapkričio 21 d.
Sambiras, Lenkija
Mirė 1993 m. lapkričio 5 d. (84 metai)
Krokuva, Lenkija
Tautybė lenkas
Sritis vaistininkas
Žinomas (-a) už Žydų gelbėjimas per Holokaustą

Tadeušas Pankevičius (lenk. Tadeusz Pankiewicz, 1908 m. lapkričio 21 d. – 1993 m. lapkričio 5 d.) – Lenkijos katalikų vaistininkas,[1] dirbęs Krokuvos gete, kai nacistinė Vokietija okupavo Lenkiją. 1983 m. vasario 10 d. Jad Vašem pripažino jį „Pasaulio tautų teisuoliu“ už tai, kad išgelbėjo daugybę žydų nuo Holokausto.

Krokuvos gete[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo metais nacistinei Vokietijai okupavus Lenkiją, 1941 m. kovą Podgorės rajonas buvo uždarytas kaip getas vietos žydams. Krokuvos geto sienose buvo keturios prieškario vaistinės, priklausiusios ne žydams. Pankevičius buvo vienintelis savininkas, atsisakęs vokiečių pasiūlymo persikelti į miesto dalį be žydų. Jam buvo leista toliau valdyti savo įstaigą kaip vienintelę vaistinę gete ir gyventi patalpose.[2] Jo darbuotojams buvo išduoti leidimai įvažiuoti į getą ir išvažiuoti iš jo darbo reikalais.

Geto gyventojams dažnai nemokamai tiekiami vaistai ir farmacijos produktai labai pagerino jų gyvenimo kokybę. Iš esmės, be sveikatos priežiūros sumetimų, jie prisidėjo ir prie paties išgyvenimo. Savo paskelbtuose liudijimuose Pankevičius ypač pamini plaukų dažus, kuriuos naudojo savo tapatybę maskuojantys asmenys, ir raminamuosius vaistus, duodamus neramiems vaikams, kurie per gestapo reidus turėjo tylėti.

Vaistinė tapo geto inteligentijos susitikimų vieta ir pogrindinės veiklos centru. Pankevičius ir jo darbuotojos rizikavo savo gyvybe, vykdydami daugybę slaptų operacijų: gabendami maistą ir informaciją, suteikdami prieglobstį patalpose žydams, kuriems grėsė deportacija į stovyklas.

Po Antrojo pasaulinio karo[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tadeušo vaistinė Krokuvoje

1983 m. vasario 10 d. Tadeušui Pankevičiui buvo suteiktas „Pasaulio tautų teisuolio“ vardas už jo veiklą karo metais gelbstint žydus. Tų pačių metų balandį jis dalyvavo nacionalinio paveldo muziejaus, įsikūrusio Apteka Pod Orłem pastate, atidaryme. Tadeušas Pankevičius mirė 1993 m. ir yra palaidotas Krokuvos Rakovickių kapinėse.

1983 m. balandį vaistinėje „Pod Orlem“, esančioje geto didvyrių aikštėje, duris atvėrė Tautinės atminties muziejus, pristatantis Krokuvos žydų istoriją, ypatingą dėmesį skiriant geto laikotarpiui.[3]

Vaistinė buvo rodoma filme „Šindlerio sąrašas“. Filmo režisierius Steven Spielberg paaukojo 40 000 JAV dolerių pastato išsaugojimui, už tai Krokuvos miestas jį apdovanojo prestižiniu 2004 m. kultūros mecenato apdovanojimu.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • The Krakow Ghetto Pharmacy by Tadeusz Pankiewicz, translated from the Polish by Garry Malloy. Kraków: Wydawnictwo Literackie, 2013. ISBN 978-83-08-05114-6.
  • The Cracow Ghetto Pharmacy (translation by Henry Tilles of Apteka w getcie krakowskim). New York: Holocaust Library, 1987. ISBN 0-89604-086-0, 089604 0879.
  • Wladyslaw Bartoszewski and Zofia Lewin, Righteous Among Nations: How Poles helped the Jews, 1939–1945. London: Earlscourt Publications, 1969, pp. 222–226. Includes first-person testimony by Pankiewicz.
  • Wladyslaw Bartoszewski and Zofia Lewin, The Samaritans: Heroes of the Holocaust (translated from the Polish: Ten jest z ojczyzny mojej, 1966), ed. Alexander T. Jordan. N.Y.: Twayne Publishers, 1970, pp. 173–178.
  • Sara Bender and Shmuel Krakowski, eds., The Encyclopedia of the Righteous Among the Nations: Rescuers of Jews during the Holocaust. Poland, Volume II. Jerusalem: Yad Vashem Publications, 2004, p. 579.
  • The Eagle Pharmacy: History and Memory: A Collection of Essays Accompanying the Permanent Exhibition Tadeusz Pankiewicz’s Pharmacy in the Krakow Ghetto by Jan Gryta, Muzeum Historyczne Miasta Krakowa, 2013. ISBN 9788375771213.