Taškinė grafika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Geltonas veidelis su šypsenėle viršuje kairiam kampe yra taškinės grafikos paveikslėlis. Jį padidinus, gausite maždaug tokį atvaizdą, kaip pavaizduota dešinėje (kiekvienas kvadratėlis atitinka vieną taškelį paveikslėlyje. Dar padidinus matome tris taškelius, kurių spalvos yra aprašytos raudonos, žalios bei mėlynos spalvos santykine verte.

Taškinė grafika (rastrinė grafika) – tai skaitmeninių iliustracijų saugojimo būdas, kai paveikslai sudaryti iš mažų taškų, ne iš vektorinių objektų, naudojamų vektorinės grafikos formatuose. Jie nusakomi matmenimis, pavyzdžiui, 800 taškų pločio ir 600 taškų ilgio.

Kiekvienas taškas vaizduojamas vienu ar keliais bitais. Vieno bito pakanka, kai paveikslas sudarytas vien iš baltų ir juodų taškų (be pustonių arba spalvų). Keturiais bitais galima užkoduoti 16 pilkio tonų arba tiek pat spalvų, 8 bitais – 256 spalvas. Didinant paveikslą, didėja ir jį sudarantys taškai, todėl blogėja paveikslo kokybė.

Taškinės grafikos iliustracijos kuriamos specialiomis piešimo programomis, taip pat perkeliant nuotraukas į kompiuterį skaitmeniniais fotoaparatais, skaitytuvais ir kitais panašiais prietaisais. Dažnesni taškinės grafikos formatai – PNG, JPG, BMP, GIF, TIF ir kt.