Svinouiscio suskystintų gamtinių dujų terminalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Svinouiscio suskystintų gamtinių dujų terminalas – pirmasis Lenkijoje suskystintų gamtinių dujų terminalas, kuris įsikūręs Svinouiscio uostamiestyje. Terminalo operatorius – Gaz-System.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. pradėti terminalo statybos darbai. Statybą buvo planuojama užbaigti 2014 m., bet darbai užtrukto ir terminalo atidarymas buvo atidėtas metams.[1] Numatomas terminalo pajėgumas – nuo 2,5 mlrd. m³ SGD per metus I etape ir iki 5 mlrd. m³ per metus II etape.[2] Svarstomas ir III statybos etapas – iki 7,5 mlrd. m³ SGD per metus. Terminalo statybai Europos Sąjunga skyrė beveik 1 milijardą zlotų negrąžinamos paskolos.

Terminalą stato Italijos kompanijos „Saipem S.p.A“ vadovaujamas koncorciumas iš šešių Lenkijos ir užsienio valstybių bendrovių: „Saipem S.A.“ (Prancūzija), „Techint Compagnia Technica Internazionale S.p.A.“ (Italija), „Snamprogetti Canada Inc.“ (Kanada), „PBG SA“ ir „PBG Export Sp. z o.o.“ (Lenkija). Sutartyje tarp šio konsorciumo ir terminalo projektą įgyvendinančios bendrovės buvo numatyta, kad jeigu viena iš šių kompanijų susidurtų su finansinėmis problemomis ar bankrutuotų, kitos konsorciumo narės kartu užbaigtų projektą.

2015 m. spalio 12 d. Lenkijos premjerė Ewa Kopacz oficialiai paskelbė terminalo atidarymą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Lenkijos SGD terminalas pradės veikti jau po metų“. 15min. 2014-05-26. Nuoroda tikrinta 2015-05-13.
  2. „Lietuvos ir Lenkijos suskystintų gamtinių dujų terminalai: kuris iš jų atneš daugiau naudos?“. 15min. 2014-04-24. Nuoroda tikrinta 2015-05-13.