Sven-Göran Eriksson

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sven-Göran Eriksson

Sven-Göran Eriksson (g. 1948 m. vasario 5 d.) – švedų futbolo treneris.

S. G. Eriksonas jaunystėje žaidė Švedijos žemesnių lygų komandose (KB Karlskoga, Degerfors IF), bet 1975 metais dėl kelio traumos nebegalėjo žaisti ir tapo Degerfors IF klubo komandos treneriu, vėliau vyriausiuoju treneriu. Su šia komanda per 3 sezonus iš trečios lygos pakilo į pirmąją. Po šios sėkmės treneriu susidomėjo stipresni klubai ir 1979 metais jis perėjo į Geteborgo komandą, su kuria patį pirmą sezoną laimėjo šalies taurę, o 1982 metais laimėjo čempionatą, šalies taurę ir UEFA taurę.

Kitais metais treneris jau dirbo Portugalijoje, SL Benfica klube, su kurio komanda dvejus metus iš eilės laimėjo šalies čempionatą, taip pat pateko į UEFA taurės finalą. Vėliau S. G. Eriksonas persikėlė į Italiją, kur treniravo AS Roma, su šia komanda 1986 metais laimėjo Italijos taurę.

2000 metais pakviestas treniruoti Anglijos rinktinę sutiko ir 2001 metų sausį pradėjęs dirbti rinktinėje, tapo pirmuoju Anglijos rinktinės treneriu užsieniečiu. 2002 m. pasaulio čempionate rinktinė sėkmingai pasirodė grupių varžybose, nors ir pateko į vieną stipriausių grupių, tačiau ketvirtfinalyje turėjo pripažinti būsimų čempionų (Brazilijos komandos) pranašumą. 2006 metais Futbolo Asociacija paskelbė, kad po 2006 m. pasaulio čempionato Eriksoną trenerio pareigose pakeis Steve McClaren.

2007 m. vasarą Erikssonas pradėjo treniruoti Anglijos Premier lygoje žaidžiančią Manchester City komandą.

2010 m. spalio 3 d. tapo Leicester City klubo treneriu.[1] 2011 m. spalio 25 d. abipusiu susitarimu paliko Leičesterio klubo postą.[2]

Treniruotos komandos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]