Suum cuique

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bundesvero feldjėgerio beretės ženkliukas

Suum cuique (liet. Kiekvienam savo) – lotyniškas posakis, devizas, buvęs svarbus antikos mąstytojų įžvalgose.

Antika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šis posakis susijęs su senu graikų teisingumo principu. Platono veikale „Valstybė“ (gr. Πολιτεία, lot. De Republica) siūlomas preliminarus apibrėžimas, kad „dirbti tik savo darbą ir nebūti šimtadarbiu kaip tik ir yra teisingumas („gr. ... τὸ τὰ αὑτοῦ πράττειν καὶ μὴ πολυπραγμονεῖν δικαιοσύνη ἐστί ...“, 4.433a). Kiekvienas turi veikti pagal savo galimybes ir sugebėjimus, tarnauti šaliai ir visai visuomenei. Be to, kiekvienas turėtų gauti „savo“ (pvz., teises) ir iš jo neturi būti atimtas „savo“ (pvz., turtas) (433e).

Romėnų teisininkas Ulpianas (Domitius Ulpianus) šį posakį įtraukė į teisinį principą. Aukščiausiu teisės principu matė teisingumą, apie kurį jis rašė: „teisės principai yra šie: gyventi garbingai, nekenkti kitiems, kiekvienam atiduoti tai, kas jam priklauso“ (Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere, D.1.1.1.1).

Frazė sutinkama JustinianoCivilinės teisės sąvado“ pradžioje: iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere (Inst. 1,1,3-4).

Posakiui suteikė žinomumo romėnų filosofas, oratorius Markas Tulijus Ciceronas: „kiekvienam savo yra gražiausia“ (suum cuique pulchrum est). Ši frazė sutinkama Cicerono traktatuose „De Natura Deorum“, „De legibus“, „De Officiis“ ir kt.

Ilgainiui posakis pradėtas vartoti plačiau, ne vien juridinio konteksto ribose.

Devizas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Suum cuique yra Juodojo erelio ordino devizas. Šis ordinas (vok. Hoher Orden vom Schwarzen Adler, 1701 m.) yra Prūsijos karalystės aukščiausias riterių apdovanojimas.

XX a. viduryje šį posakį, išverstą į vokiečių kalbą (vok. Jedem das Seine) ciniškai pritaikė naciai, iškabinę jį virš Buchenvaldo koncentracijos stovyklos vartų.

Devizas (lotyniška versija) tebenaudojamas šiandieninėje Vokietijoje - karo policijos herbas (feldjėgeriai), taip pat siejamas su Berlyne veikiančia masonų lože, Juodojo erelio lože (Johannisloge Zum schwarzen Adler). Yra pasitaikę atvejų, kai Vokietijoje devizas sulaukė neigiamos visuomenės kritikos - garsios kompanijos „Tchibo“, „Esso“, „Nokia“ buvo priverstos nukabinti reklaminius plakatus su šūkiu „Kiekvienam savo“.[1][2]

Šį devizą yra pasirinkusi Advokatų taryba Škotijoje, švietimo įstaigų teisės fakultetai (Lundo, Upsalos universitetuose Švedijoje, Bahijos federaliniame universitete Brazilijoje).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]