Užsachario Afrika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Subsacharinė Afrika)
Geografinė Užsachario Afrika yra į pietus nuo Sacharos dykumos
Užsachario Afrikos supratimas pagal politinį-administracinį valstybių pasiskirstymą. Sudanas – pažymėtas šviesiai žaliai gali būti priskiriamas ir Šiaurės Afrikai.[1]

Užsachario Afrika[2] - geografinis terminas, naudojamas nusakyti Afrikos žemyno daliai, kuri yra į pietus nuo Sacharos, arba grupei Afrikos valstybių, kurios yra visiškai arba dalinai į pietus nuo Sacharos. Kartais naudojamas sinonimas Subsacharinė Afrika, bei kartais vadinama Juodąja Afrika, kadangi jos gyventojai yra juodaodžiai.

Įvadas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Užsachario Afrika yra supriešinama su Šiaurės Afrika, kuri skiriasi klimatiniu, religiniu, lingvistiniu ir kitais požiūriais, ir yra laikoma arabų pasaulio dalimi. Somalio pusiasalis ir didelė dalis Sudano geografiškai priklauso Užsachario Afrikai, bet šių teritorijų gyventojams didelę įtaką daro Artimųjų Rytų kultūra ir jos taip pat yra arabų pasaulio dalis. Sahelis yra pereinamoji zona tarp dykuminio Sacharos ir atogrąžų klimato, klimatinė riba tarp šių dviejų Afrikos dalių.

Ekonomika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Užsachario Afrika yra skurdžiausias pasaulio regionas, kenčiantis nuo netinkamo valdymo, vietinės korupcijos ir konfliktų tarp tautų. Kai kurios regiono šalys yra vienos iš mažiausiai išsivysčiusių pasaulyje. Ekonominiam vystymuisi nuolat trukdo maliarija. Dėl prarandamo laiko, ligos gydimui ir prevencijai skirtų pinigų, maliarija sulėtina ekonominį augimą maždaug 1,3 % per metus. Pasaulio bankas apskaičiavo, kad jei liga būtų išnaikinta 1960 m., 2003 m. regiono BVP būtų net 32 % didesnis.

Demografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. Užsachario Afrikoje gyveno 800 milijonų žmonių. Dabartinis metinis populiacijos prieaugis yra 2,3 %. Jungtinės Tautos prognozuoja, kad 2050 m. regiono populiacija bus beveik 1,5 milijardo. Užsachario Afrika pasižymi labai dideliu gimstamumu ir vaikų mirtingumu. Pasak 2007 m. apskaičiavimų, 15 % vaikų miršta iki savo penktojo gimtadienio. Nepaisant to, net 40 % Užsachario Afrikos gyventojų sudaro jaunesni nei 15 metų žmonės. Dažniausia vaikų mirties priežastis yra maliarija. Taip pat yra labai paplitęs ŽIV/AIDS virusas.

Religija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiaurės Afrikoje dominuoja islamas, o Užsachario Afrika, išskyrus Somalio pusiasalį, yra daugiausiai krikščioniška. Tiesa, tikėjimas šiomis didžiosiomis religijomis dažniausiai yra sumaišytas su tikėjimu vietinėmis, tradicinėmis religijomis ir mitologijomis.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings“. United Nations Statistics Division. 11 February 2013. Nuoroda tikrinta 20 July 2013. "The designation sub-Saharan Africa is commonly used to indicate all of Africa except northern Africa, with the Sudan included in sub-Saharan Africa."
  2. http://www.vlkk.lt/lit/92049 Archyvuota kopija 2010-12-04 iš Wayback Machine projekto.