Strateginis žaidimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Strateginiai žaidimai)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Strateginis žaidimas – žaidimas (pvz., kompiuterinis arba stalo žaidimas), kuriame žaidėjų nepriverstiniai, o dažnai ir savarankiški sprendimų priėmimo įgūdžiai turi didelę reikšmę žaidimo baigčiai. Beveik visi strateginiai žaidimai iš žaidėjo reikalauja turėti scheminio vidinių sprendimų priėmimo mąstymo ir papratai labai aukštų situacijos įsisavinimo įgūdžių.

Strateginis žaidimas kartais įvardijamas taktiniu žaidimu. Tačiau taktinis žaidimas yra toks žaidimas, kuriame žaidėjas privalo priimti situacinius sprendimus, norėdamas įgauti didelį pranašumą. Tai labiau būdinga žaidimams, pasižymintiems didesne atsitiktinių atvejų įvairove, kuriuose tolimesni veiksmai dėl atsitiktinių įvykių taip pat iš dalies turėtų būti iki galo išnagrinėti.

Terminas strategija kilęs iš graikų kalbos (στρατηγια arba strategia) ir reiškia 'karo meną, vadovavimą'. Nuo taktikos strategija skiriasi tuo, kad ji nurodo bendrą dalykų planą, o taktika nusako tokių dalykų organizavimą ir vykdymą.

Tokiame žaidime labai svarbu turėti ilgalaikį veiksmų planą. Strateginiuose žaidimuose retai kada pasitaiko atsitiktinumų. Strateginiai žaidimai, be kita ko, yra žaidimų teorijos tyrimų objektas; ji taikoma matematikoje ir ekonomikoje. Kaip priešingybė klasikinei sprendimų teorijai, žaidimų teorija apibūdina situaciją, kurioje individo sėkmė priklauso ne tik nuo jo paties veiksmų, bet ir nuo kitų asmenų veiksmų (tarpusavyje susijusių sprendimų situacija).

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Alexander Mehlmann: Strategische Spiele für Einsteiger – Eine verspielt-formale Einführung in Methoden, Modelle und Anwendungen der Spieltheorie. (Reihe: Mathematik für Einsteiger). Vieweg + Teubner, 2007, ISBN 978-3-8348-0174-6.