Stefenas Volframas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Stefenas Volframas

Stefenas Volframas (angl. Stephen Wolfram, g. 1959 m. rugpjūčio 29 d.) – anglų kilmės mokslininkas, dirbęs kompiuterių mokslo, matematikos ir teorinės fizikos srityse. Jis yra kompiuterių programos „Mathematica“ sukūrėjas.[1][2]

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1959 m. rugpjūčio 29 d. Londone. Tėvas Hugo Volframas buvo rašytojas, o motina Sibilė – Oksfordo filosofijos profesorė. Mokėsi Itono viešojoje mokykloje ir jau 16 m. amžiaus paskelbė straipsnį iš elementariųjų dalelių fizikos ir įstojo į Oksfordo universitetą. Būdamas 20 m. amžiaus Kalifornijos technologijos institute gavo daktaro laipsnį.

Kalifornijos Technologijos institute fizikos departamente 19791981 m. kūrė kompiuterinės algebros programą SMP (angl. Symbolic Manipulation Program) tapusią „Mathematica“ užuomazga. Tačiau nesutarimai dėl patentų sukėlė daugelį teisminių ginčų. Kaip jų pasekmė, vėliau SMP buvo 1983–1988 m. kompanijos „Inference Corp.“ vystoma ir platinama kaip komercinė programa.

1986 m. jis pradėjo kurti „Mathematica“, kurios pirma versija pasirodė 1988 m. 1987 m. jis buvo vienas kompanijos „Wolfram Research“ įkūrėjų. Ši kompanija vysto ir platina „Mathematica“ programą.

19922002 m. jis rašė prieštaringai vertinamą knygą „Naujo tipo mokslas“, nesudėtingų kompiuterinių programų empirinę analizę. Jis teigė, kad tos programos labiau nei tradicinė matematika gali padėti pažinti gamtą. Tokiu būdu jis išvystė Konrado Cūzės Skaitmeninės visatos idėją.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Stephen Wolfram“. Wolfram Alpha. Nuoroda tikrinta 2012-05-12.
  2. „Stephen Wolfram: 'I am an information pack rat'“. New Scientist. Nuoroda tikrinta 2014-04-19.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]